Descrierea activitatii efectuate de preparatorul fizic

cristian letchin

Preparatorul fizic, in general isi desfasoara activitatea in domeniul sportului de performanta si este angajatul fie a federatiilor nationale, asociatii sau cluburi sportive, sau alte institutii din domeniul public sau privat.

-Pentru practicarea profesiei de preparator fizic sunt necesare studii de specialitate.

Preparatorul fizic este specialistul care se ocupa de pregatirea fizica a sportivilor, aceasta fiind considerata unul din cei mai importanti factori ai antrenamentului sportiv, in scopul obtinerii performantei maxime.

-Principalele obiective ale preparatorului fizic sunt cresterea potentialului fiziologic al sportivilor si dezvoltarea calitatilor motrice la cel mai inalt nivel, pregatirea fizica fiind asa numita “cheie de bolta” pentru toti ceilalti factori ai antrenamentului.

-In cadrul unui program organizat si riguros planificat, preparatorul fizic urmareste pregatirea fizica completa si complexa a sportivilor de performanta.

Preparatorul fizic poate face parte din echipa de specialisti ce coordoneaza activitatea de pregatire a sportivilor din loturile nationale, el avand responsabilitati in indeplinirea obiectivelor de pregatire fizica, cu implicare majora in realizarea obiectivelor de performanta.

Preparatorul fizic este cel care elaboreaza planul si programele de pregatire fizica la nivelul echipelor de juniori, tineret si seniori si de asemenea, el poate participa la procesul de selectie primara, intermediara si finala in vederea alcatuirii lotului, echipei.

Preparatorul fizic deruleaza programul de refacere si recuperare prin aplicarea de mijloace specifice antrenamentului dar si imprumutate din alte discipline sportive contribuind la dirijarea stiintifica a antrenamentului sportiv si evitarea supraantrenamentului.

Preparatorul fizic pregateste evaluarea si aplica metodele de evaluare, realizeaza documente si rapoarte privind rezultatele inregistrate la probe si testari.

Preparatorul fizic dovedeste cunostinte teoretice de baza si specifice ramurii de sport, cunostinte de regulament, sisteme competitionale, cunostinte despre pregatirea si desfasurarea unor activitati fizice variate, complexe, specifice, cunostinte despre corpul uman, fiziologia si biochimia acestuia, cunostinte de biomecanica, etc.

Preparatorul fizic, comunica cu sportivii, cu staff-ul tehnic, cu forul tutelar, dar si cu familiile sportivilor participanti la activitatile de instruire din cadrul antrenamentelor sportive, dovedind flexibilitate si adaptabilitate in contexte diverse, dar si creativitate, entuziasm si pasiune.

Preparatorul fizic trebuie sa dovedeasca rigurozitate in realizarea sarcinilor propuse si prevazute in planificare.

Preparatorul fizic trebuie sa se preocupe in sensul dezvoltarii proprii din punct de vedere profesional, participand la programe si activitati de perfectionare organizate de forul tutelar dar si dovedind capacitate de autoinstruire si dorinta de a deveni mai bine pregatit profesional.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s