Sistemul de joc 1-4-2-3-1

 TACTICA:

 • Reprezinta „lupta” dintre atac si aparare;
 • „Reprezinta totalitatea actiunilor individuale si colective organizate si coordonate rational, in limitele regulamentului si a eticii sportive in scopul obtinerii victoriei” (M.Radulescu & M.Dima, Fotbal Pro, Ed.Did.si Pedagogica, 2009)

SISTEMUL DE JOC:

 • „Reprezinta forma generala de asezare, organizare si coordonare a actiunilor celor 11 jucatori.” (M.Radulescu & M.Dima, Fotbal Pro, Ed.Did.si Pedagogica, 2009)

Sistemul de joc 1-4-2-3-1

1-4-2-3-1 este modulul care a schimbat modul de intelegere in fotbal.

Este un sistem de joc european ce implica utilizarea a 4 module nu 3 cum fusesem noi obisnuiti anterior. Vorbim de utilizarea a  4 aparatori, 2 inchizatori si a 3 mijlocasi in sprijinul singurului varf impins.

Acest 1-4-2-3-1 a fost folosit in mod indirect pentru prima data in Olanda anilor 70’, a carei traditii de „fotbal total” au schimbat complet modul in care jucam fotbal in ziua de astazi.

In fotbalul modern, prima echipa care a folosit acest sistem 1-4-2-3-1 a fost Celta Vigo, astazi, acest sistem fiind folosit in toata lumea, dar, cu predilectie in Spania, Germania si Franta. Asezarea da senzatia unui sistem defensiv dar nu este cazul, acesta fiind un sistem extrem de flexibil. Punctul forte consta in cele 2 blocuri de la mijlocul terenului (cei 2 mijlocasi la inchidere si cei 3 mijlocasi ofensivi).

Antrenorii echipelor de top ce folosesc acest sistem considera ca, pentru a fi de succes, toti jucatorii trebuie sa isi fac treaba si sa isi acopere bine zonele, mai ales in aparare.

Acesta poate fi folosit impotriva tuturor celorlalte sisteme de joc, plusul acestui sistem se afla in dispunerea de la mijlocul terenului plus fundasii laterali. Prin schimbarea pozitiei fundasilor si mijlocasilor, acesta se transforma usor in: 1-4-2-4, 1-4-3-3, 1-3-4-3, 1-3-3-4, sau 1-4-4-2.

Slabiciunile acestui sistem provin de la cei 3 mijlocasi ofensivi atunci cand se pierde mingea in zona 4 a terenului si uita sa faca si faza de aparare, rezultand o tranzitie negativa.

Antrenorul trebuie sa isi stabileasca sistemul de joc in functie de jucatorii pe care ii are la dispozitie, nu invers.

Acest sistem este format din: 4 aparatori, 2 mijlocasi defensivi, 3 mijlocasi ofensivi si 1 inaintas.

Cum se poate observa si in imagine, in acest sistem de joc, 4-2-3-1, fiecare jucator trebuie sa isi acopere zona.

4-2-3-1-formation

Cel mai important aspect in castigarea meciurilor in acest sistem de joc nu este neaparat sa inscrii ci sa nu primesti gol, atentia jucatorilor trebuie sa se focuseze pe faza de aparare,  optand pentru o aparare in zona, comunicarea inter-jucatorii fiind cheia catre succes.

Singurul jucator care are libertate de exprimare pe faza de aparare este varful impins.

Doua dintre pozitiile cheie ale acestui sistem sunt: traditionalul nr 6 (mijlocasul defensiv) si nr 9 (varful impins). Avand o asemenea importanta pt succesul echipei, acestor doi jucatori trebuie sa le fie oferita o atentie speciala.

Caracteristicile aparatorilor in sistemul de joc 4-2-3-1

4-2-3-1-defenseA

Linia apararii va fi compusa din 4 jucatori, dintre care 2 fundasi centrali si 2 fundasi laterali.

Fundasii centrali (CB )trebuie sa fie inalti, puternici, cu un joc aerian foarte bun, avand capacitatea de a citi bine jocul si de a opri adversarii in sitatiile de 1 vs 1.

Tipul fundasului lateral (RB sau LB) in acest sistem de joc, de obicei sunt mai mici de inaltime, agili si foarte rapizi, cu un control foarte bun al mingii.

Acesti fundasi laterali trebuie sa aibe un potential ridicat de efort, nivelul pregatirii fizice al acestora trebuie sa fie optim, deoarece astia sunt primii initiatori ai atacului. Acestia inainteaza cu mingea la picior fiind primul nod al constructiei, dar in acelasi timp trebuie sa se si replieze rapid atunci cand se pierde posesia mingii. Linia apararii trebuie in permanenta ajutata de cei 2 mijlocasi defensivi care trebuie sa coboara in sprijinul apararii.

Consider ca postul de fundas lateral evolueaza permanent, devine mai complex, acestia sunt extreme pe faza de atac. Nu mai este de ajuns doar sa se apere, ca fundas lateral trebuie sa contribui si la constructie si este totodata, solutia de pasa atunci cand jocul este aglomerat. Atunci cand fundasii laterali proprii sunt foarte avansati, trebuie create mecanisme de compensare pt a impiedica adversarul sa joace rapid in spatele lor. Daca nu ai fundasi laterali capabili sa avanseze, riscul supraaglomerarii jocului este mare.

Caracteristicile mijlocasilor in sistemul de joc 4-2-3-1

4-2-3-1-midfield

Blocul central este compus din 5 jucatori, dintre care 2 mijlocasi defensivi si 3 mijlocasi ofensivi.

Cei 2 mijlocasi defensivi sunt cei care protejeaza mijlocul terenului distrugand atacurile adverse, dar, de asemenea, acestia actioneaza ca si liant intre blocul defensiv si cel ofensiv al echipei, totodata, alaturi de fundasii laterali ei sunt initiatorii atacului echipei proprii.

Daca apararea este comparata cu „maduva osoasa”, pe acesti 2 jucatori (mijlocasi defensivi), ii putem privi ca fiind „coloana vertebrala” a apararii, ei trebuind sa fie distrugatorii echipei, fara frica de a juca putin mai dur.

Mijlocasii defensivi trebuie sa fie disciplinati, avand abilitatea sa castige mingiile aeriene si sa se descurce in situatiile de 1 vs 1, dar sa si citeasca rapid jocul adversarului.

Mijlocasii defensivi trebuie sa posede abilitati bune de pasare, sa ramana calmi in momentul in care controleaza mingea, fiind liantul dintre aparare si atac. Atributiile lor sunt sa intrerupa/ sa blocheze atacul advers inainte sa ajunga in situatii de 1 vs 1 cu fundasii centrali. Ei trebuie sa demareze rapid actiunile de atac atunci cand deposedeaza sau cand intra in posesia mingii.

In acest sistem de joc, cei 3 mijlocasi ofensivi au datoria in mod constant sa puna umarul la constructie oferind suport varfului impins dar de asemenea sunt cei care trebuie sa blocheze atacurile adverse in momentul schimbarii posesiei mingii.

Dispunerea acestora este urmatoarea: Mijlocas stanga – Mijlocas central – Mijlocas dreapta.

Caracteristicile mijlocasilor centrali ofensivi sunt:

 • Viziune buna;
 • Anticiparea curselor propriilor colegi in zona centrala sau oe culoarele laterale;
 • Abilitatea de a citi bine si rapid jocul;
 • Control bun al mingii;
 • Calitatea pasei;
 • Abilitati de luare a deciziilor in criza de timp si spatiu.

Acesti 3 mijlocasi centrali trebuie totodata sa fie capabili sa inscrie goluri si de obicei trebuie sa fie alesi acei jucatori care pe parcursul antrenamentelor se intalnesc cel mai des cu mingea. Sunt acei jucatori care isi doresc mingea mai mult decat oricine altcineva de pe teren si care vor face orice sa gaseasca spatiile potrivite pentru a intra in posesia mingii pe parcursul jocului.

Un mare plus pentru echipa este ca acestia sa loveasca bine mingea cu ambele picioare dar si capacitatea de luare a deciziilor in ceea ce priveste suturile la poarta de la distanta.

Statisticile arata ca distanta intre mijlocasii defensivi si cei ofensivi nu trebuie sa fie mai mare de 20m, pe faza de aparare.

Pentru ca antrenorii doresc din ce in ce mai mult sa controleze axul central al terenului si spatiile intermediare, „cine controleaza centrul, controleaza meciul”, au cautat sa aibe un jucator in plus in centru, renuntand astfel la unul din cei doi inaintasi pentru a mai pune un mijlocas central in teren.

Axul central este cheia oricarei echipe puternice, pt ca pe axul central se afla poarta.

axul central

Sunt rare situatiile ,chiar exceptionale, cand inscrii din zonele laterale. In general pt a inscrie, trebuie sa te afli pe zona centrala.

gol-axul central

Conditii pentru posibilitatea de a inscrie aflandu-te si in afara axului central:

A.)  – jucatorul care finalizeaza sa aiba o tehnica si o biomecanica a sutului de exceptie;

B.)  – portarul advers sa te “ajute” fie printr-un plasament defectuos, fie prin lipsa de reactie.

Exemple:

gol in afara axului central - latovlevici

gol in afara axului central - budescu

O idee interesanta ar fi  aceea de folosire in spatele varfului impins a trei mijlocasi ofensivi cu profil de nr.10.  Statisticile arata ca vedem din ce in ce mai des echipe mari ce folosesc acest sistem de joc 1-4-2-3-1 si prefera sa joace cu aceasta linie de trei, dar fara nici un mijlocas lateral.

Un astfel de exemplu de dispunere – echipa Sevilla (meciul Dnipro – Sevilla, 2-3, Finala Europa League 2015):

dispunere sevilla

Dispunerea echipei Sevilla fiind urmatoarea:

Sergio Rico – Tremoulinas, Kolodzlejczak, Carrico, Alex Vidal – Mbia, Krychowiak – Vitolo, Banega, Reyes – Bacca.

Cei trei jucatori fiind Reyes, Banega si Vitolo. Inchizatorul Krychowiak cobora intre stoperi, iar celalalt inchizator, Mbia, migra usor catre dreapta pt a acoperii urcarea fundasului dreapta Vidal. Se creea spatiu pt Banega care cobora devenind un play maker in adancime, iar coborarea sa crea spatiu pt ceilalti mijlocasi ofensivi, Reyes si Vitolo care sa patrunda intre liniile adverse.

Conditii pentru jocul cu trei „decari” in spatele varfului:

 • Trebuie dezvoltat un mecanism care sa le permita ca pe faza ofensiva toti sa intre in centru.
 • Cei 2 laterali, nu trebuiesc obligati pe faza de atac sa se comporte ca niste mijlocasi laterali.
 • Cei 2 laterali trebuie pusi cu piciorul de baza in interior.
 • Exista riscul congestionarii jocului, in sensul ca, acestia vor cauta zona centrala, iar culoarele laterale vor fi acoperite de fundasii laterali cu calitate tehnica ridicata, pe faza de atac. Avantajul fiind acela de dominare a zonei centrale liniei de mijloc
 • Se folosesc 2 inchizatori clasici distrugatori. Doi inchizatori foarte buni la recuperare pot crea mecanisme de compensare a elanului ofensiv al celorlalti.

congestionarea jocului

Caracteristicile varfului in sistemul de joc 4-2-3-1

4-2-3-1-atac

Chiar daca acest sistem de joc aparent apare cu un singur varf impins, nu este cazul, deoarece in mod constant pe faza de atac, mijlocasii ofensivi devin atacanti.

Deci dintr-o data un atac cu un singur varf impins izolat se transforma intr-unul cu 4 jucatori la finalizare in zona 4.

Totusi, pentru acest sistem de joc (1-4-2-3-1), varful impins este de preferat sa fie inalt, puternic, care poate sa castige mingiile aeriene si care este capabil sa protejeze mingea pana apare ajutorul imediat.

Pe de alta parte, acesta trebuie sa fie un marcator desavarsit cu capacitatea de a inscrie din oportunitati rare.

Jocul ofensiv in sistemul 1-4-2-3-1:

Avantaje

 • Distributie rationala a spatiului de joc cu o mare concentrare in zona centrala.
 • Pune in evidenta jocul intre linii.
 • Ofera mari posibilitati de a juca in jumatatea adversa.
 • Permite o buna tranzitie aparare-atac si un joc direct eficient.

Dezavantaje

 • Concentrarea pe centrul terenului poate provoca inferioritati numerice pe culoarele laterale si lasa spatii libere pentru eventualele recuperari ale adversarului.
 • Daca cele doua extreme si atacantul se izoleaza de restul echipei se pot crea grave dezechilibre (senzatia de rupere a echipei in doua).

Acest sistem de joc necesita jucatori priceputi la ambele faze (aparare – atac) pentru a nu se rupe echilibrul tactic. Fara acest echilibru este dificil sa castigi in mod consecvent sau sa vorbesti de performanta pe termen lung.

Acest sistem este folosit pentru versatilitatea lui, dar si pentru a profita de numarul de jucatorii cu caracter ofensiv pe care antrenorul ii are sub comanda; este pur ofensiv pe posesie proprie si defensiv cand echipa adversa se afla in posesia mingii.

SISTEMUL DE JOC 1-4-2-3-1

” FAZA OFENSIVA “

Spre deosebire de faza defensiva, in mod evident se incearca un joc consistent, inventiv pentru a reusi sa se creeze nelimitate solutii de atac.

In acest sistem de joc, spre exemplu, un rol fundamental il poarta falsul „numar 9”, care poate inscrie goluri dar care poate sa se si descurce sub presiunea fundasilor adversi si care poate crea ulterior spatii pentru a oferi mingea mijlocasului ofensiv pentru finalizare.

Solutii  pe axul central – discutam aici de combinatii de 2-3 pase care converg rapid catre poarta adversa, actiuni initiate din zona de mijloc a terenului catre treimea adversa.

schema 1 (2-3 pase ax central)

 • Mijlocasul defensiv nr. 8 paseaza catre varful impins nr. 9, acesta paseaza din prima inapoi catre mijlocasul ofensiv nr. 10, care are acum 3 posibilitati de continuare. Fie paseaza pe pozitie viitoare inapoi pentru jucatorul nr. 9, fie catre unul din unul din ceilalti mijlocasi ofensivi, nr. 7 respectiv nr. 11.

schema 2 (ax central)

 • Mijlocasul defensiv nr. 8 paseaza catre varful impins nr. 9, acesta avand acum 3 variante. fFe sa surprinda apararea adversa cu o pasa pe pozitie viitoare pentru unul dintre cei 2 mijlocasi ofensivi (nr. 7, respectiv nr. 11), fie sa continue singur pe culoarul central si sa finalizeze prin sut la poarta.

schema cu nr 10

 • Mijlocasul defensiv nr. 8 paseaza catre varful impins nr. 9, acesta scoate inapoi pentru mijlocasul ofensiv nr. 10 care incearca sa inscrie gol cu o pasa de la distanta.

schema 2 cu nr 10

 • Mijlocasul defensiv nr. 8 paseaza catre mijlocasul ofensiv nr. 10, jucator care are acum 3 posibilitati de continuare. Fie paseaza pe pozitie viitoare pentru inaintasul nr. 9, fie catre unul din unul din ceilalti mijlocasi ofensivi, nr. 7 respectiv nr. 11.

Solutii pe culoarele laterale – combinatii de 2-3 pase initiate si continuate pe culoarele laterale.

schema 1 culoar lateral

 • Mijlocasul ofensiv nr. 7 paseaza catre mijlocasul ofensiv nr. 10, jucator care ii repaseaza pe pozitie viitoare pe culoarul lateral dreapta, principiul fiind „da si dute”.

schema 2 culoar lateral

 • Mijlocasul ofensiv nr. 7 care a depasit in viteza fundasul advers lateral are 2 variante de continuare cu centrare prin spatele liniei de fundasi, fie trimite catre varful impins nr. 9, la scurt fie pe coltul lung catre mijlocasul ofensiv nr. 11.

schema 3 culoar lateral

 • Mijlocasul ofensiv nr. 7 paseaza catre varful impins nr. 9, jucator care ii repaseaza pe pozitie viitoare pe culoarul lateral dreapta, principiul fiind „da si dute”.

schema 4 culoar lateral

 • Mijlocasul ofensiv nr. 7 paseaza pe pozitie viitoare catre varful impins nr. 9, jucator care ulterior are 2 variante de centrare prin spatele apararii; ori ii centreaza mijlocasului ofensiv nr. 10, ori mijlocasului ofensiv nr. 11.

schema 5 culoar lateral

 • Mijlocasul ofensiv nr. 7 paseaza catre varful impins nr. 9, acesta paseaza din prima inapoi catre mijlocasul ofensiv nr. 10, care finalizeaza din prima cu sut, moment in care mijlocasii ofensivi nr. 7 respectiv nr. 11 ataca poarta, incercand sa profite de o respingere gresita a portarului advers.

schema 6 culoar lateral

 • Mijlocasul ofensiv nr. 7 paseaza catre mijlocasul ofensiv nr. 10, acesta avand acum doua posibilitati de continuare, ambele cu pasa pe pozitie viitoare. Acesta paseaza pe culoar central pentru varful impins nr. 9, ori lateral catre mijlocasul ofensiv nr. 11.

schema 7 culoar lateral

 • Mijlocasul ofensiv nr. 7 paseaza catre mijlocasul ofensiv nr. 11, care paseaza pe pozitie viitoare pentru varful impins nr. 9, care finalizeaza cu sut la poarta.

Caracteristici pe faza defensiva in sistemul 1-4-2-3-1 – principii tactice de baza:

 • Pressing in treimea medie, doar situativ retragere pentru reorganizare;
 • Sporadic pressing ofensiv sau ultraofensiv;
 • Bloc defensiv – distanta scurta pentru dublaj – toti participa la faza defensiva;
 • Pierderea mingii inseamna declansarea presiunii pe purtatorul mingii acolo unde s-a pierdut posesia;
 • Portar “extrem participant” la faza defensiva.

Caracteristici pe faza ofensiva in sistemul 1-4-2-3-1 – principii tactice de baza:

 • Faza de constructie controlata insa focusata pe obiectiv;
 • Tranzitie pozitiva rapida dupa castigarea posesiei prin pase controlate;
 • Circulatia mingii progresiva;
 • Pase scurte verticale;
 • Schimb de pozitii ampitudine si profunzime;
 • Conditii de baza: jucatori cu o excelenta calitate tehnica;
 • Centrul terenului este cheia succesului!

Exemplu de echipa nationala care foloseste sistemul de joc 4-2-3-1:

exemplu de echipa nationala ce foloseste 4-2-3-1

activitatea jucatorilor in defensiva si ofensiva

In final as dori sa inchei cu cateva citate ale unor somitati din lumea fotbalului:

Cel mai mult învăţăm din eşecuri şi ratări. Succesele doar ne droghează, eşecurile ne învaţă cum să clădim mai corect drumul spre alte succese.” (Mircea Lucescu)

Cei mai buni jucatori sunt cei bine organizati.” (Marcelo Lippi)

Fotbalul se castiga la nivelul detaliilor si detaliul moral este unul decisiv, pentru ca te poate duce in starea in care sa dai 150% din 100% din tine pe teren la acel moment.” (Mircea Lucescu)

Nu este nicio ruşine în a vrea să câştigi, dar totul trebuie făcut aşa cum trebuie, în spiritul fotbalului.” (Arsene Wenger)

Oricine a inventat fotbalul, ar trebuie sa fie venerat ca un zeu.” (Hugo Sanchez)

Unii imi spun ca jucatorii profesionisti sunt sclavii fotbalului. Ei bine, daca asta e o sclavie, condamnati-ma la ea pe viata.” (Bobby Charlton)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s