Conceptia de antrenament si joc

Atletico Madrid players take part in a training session at Atletico de Madrid's sport city in Majadahonda near Madrid on April 21, 2014 on the eve of their UEFA Champions League semifinal first leg football match Club Atletico de Madrid vs Chelsea FC. AFP PHOTO/ JAVIER SORIANO (Photo credit should read JAVIER SORIANO/AFP/Getty Images)

Ca joc sportiv colectiv, fotbalul poate fi privit din trei puncte de vedere:

  • ca disciplina sportiva;
  • ca mijloc al educatiei fizice;
  • ca disciplina stiintifica incadrata in teoria si metodica EFS.

In Romania, in domeniul fotbalului exista o teorie si o metodica de pregatire a fotbalistilor de performanta, care au la baza o conceptie de joc si antrenament (pregatire), pe masura conditiilor specifice tarii si aptitudinilor tineretului, in sistemul competitional prestabilit.

Conceptia de joc romaneasca, a cuprins si sistematizat teoretic ceea ce era de retinut si susceptibil de a fi cultivat, traditiile si experienta existenta, tinand cont de conditii, de stadiul de dezvoltare si de specificul fotbalului de la noi din tara.

conceptie joc_1

Jocurile internationale, schimburile de experienta cu partenerii straini, selectionarea a ceea ce era mai valoros si aplicabil din diferite scoli si conceptii de joc consacrate pe plan international au constituit alte surse pe care s-a cladit conceptia romaneasca.

La aceasta reflectare a gandirii teoretico-metodice privind factorii ce compun conceptia si-au adus contributia diferiti specialisti ai domeniului, care au elaborat-o, au dezvoltat-o si au prezentat-o in diferite situatii.

Procesul de pregatire in fotbal a tinut seama de cresterea continua a volumului si intensitatii efortului in cadrul antrenamentelor, de factorii antrenamentelor, dinamica efortului avand la baza stadiul atins in pregatire si structura calendarului competitional, selectionarea unui „schelet” de mijloace, adaptarea si aplicarea mijloacelor moderne de pregatire.

conceptie joc_4

Conceptia de joc –  insumeaza particularitatile sau caracteristicile manifestate de o echipa in aplicarea tacticii pe parcursul jocului. Ea reprezinta ansamblul caracteristicilor de joc elaborate de o anumita scoala sau federatie de fotbal, avand la baza idei orientative noi, principii, forme si sisteme de joc preluate si adaptate la specificul temperamental, traditie, clima, disponibilitati tehnico-tactice ale propriilor jucatori.

„Pentru elaborarea conceptiei de joc sunt avute in vedere elementele moderne si eficiente ale jocului de fotbal actual pe plan national, precum si tendintele in evolutia acestuia pe plan modial. Ideile si solutiile conceptiei de joc promovate la nivel mondial sunt preluate si adaptate creator de catre scolile nationale de fotbal, desigur cu unele diferentieri specifice fiecarei echipe. In jocul acestor echipe se va evidentia conceptia de joc preconizata de F.R.F., dar si idei si solutii originale, care sa valorifice superior posibilitatile si disponibilitatile jucatorilor proprii.” (Ion Motroc, Fotbal – de la teorie la practica)

Strans legata de conceptia de joc dar subordonata acesteia sta conceptia de pregatire. Aceasta s-a imbunatatit si ea prin extinderea pregatirii in conditii de joc si apropiate de joc, prin acordarea importantei cuvenite problemelor selectiei, celor legate de pregatirea psihologica si teoretica.

Conceptia de pregatire – reprezinta ansamblul de idei, solutii si obiective stadiale metodice si de performanta, rezultate din cerintele conceptiei de joc, in scopul organizarii si desfasurarii procesului instructiv-educativ pe o treapta superioara, in perspectiva urmatorilor 2-4 ani.

conceptie joc_3

Procesului de antrenament trebuie sa i se asigure continuitate, in cadrul acestuia, componentele pregatirii sunt interdependente si aplicate simultan pe cicluri si lectii de antrenament. Jocul volumului si al intensitatii, dinamica efortului, trebuie sa corespunda nivelului atins in pregatire si cerintelor competitionale.

Este necesar un echilibru just intre pregatire, verificare si concurs, iar metodele moderne de antrenament se vor folosi eficient in unitatea de timp a anului competitional.

Modelarea procesului de pregatire presupune crearea unor regimuri de antrenament in care o componenta a acestuia se pregateste in regimul celorlalte.

Perfectionarea maiestriei tehnico-tactoce este veriga fundamentala ce cuprinde stabilirea modelului maiestriei tehnico-tactice inalte, depistarea procesului de perfectionare si conducere rationala a pregatirii.

Plecand de la cunoasterea aprofundata a specificului jocului de fotbal, a jucatorilor aflati in pregatire si avand la baza conceptia de joc, de cea mai mare perspectiva este imbunatatirea calitatii procesului de antrenament prin rationalizarea mijloacelor antrenamentului, folosirea specifica si cauzala a tuturor componentelor pregatirii. Nota dominanta a acestui proces impune ca exercitiile selectionate sa se faca in conditii cat mai complicate si in situatii cat mai grele, avand corespondente in lupta cu adversarul.

conceptie joc_2

In viitor, in pregatirea fotbalistilor de performanta este nevoie de imbunatatiri radicale, de esenta si continut privind urmatoarele aspecte:

  • consolidarea unor unitati sportive de mare performanta;
  • perfectionarea si ridicarea eficientei procesului de instruire a sportivilor la nivelul cerintelor internationale;
  • dobandirea maturitatii de a face fata concursurilor internationale.

Problema de baza a fotbalului de performanta ramane in continuare atitudinea fata de munca, perseverenta, disciplina desavarsita, in indeplinirea sarcinilor incredintate, a programelor de pregatire.

In activitatea antrenorilor si jucatorilor trebuie sa se instaureze o atmosfera de munca tenace, un climat de exigenta sporit, sa se dezvolte ambitia de autodepasire, disciplina ferma, seriozitatea si ordinea exemplara.

BIBLIOGRAFIE:

  • Petrescu & O.Dehelean – „Fotbal – probleme de antrenament si joc”
  • Stanculescu – „Ghidul antrenorului de fotbal”
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s