Tensiunea arteriala

presiunea arteriala_0

Tensiunea arteriala (TA)  – reprezinta presiunea exercitata de coloana de sange asupra peretelui vascular, in special asupra tunicii interne – endoteliul) in timpul contractiei si relaxarii ritmice a inimii.

Exista doua componente ale presiunii sanguine :

  • presiunea sistolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se contracta (in sistola) – cu valori normale intre 100 si 130 mm coloana de mercur (Hg);
  • presiunea diastolica – este presiunea exercitata asupra peretilor arteriali cand inima se relaxeaza intre doua contractii (in diastola) – cu valori normale sub 85 mmHg.

presiunea arteriala_2

Tensiunea arteriala depinde de mai multi factori:

  • forta de contractie a inimii;
  • cantitatea de sange care circula in corp;
  • diametrul vaselor sangvine periferice.

presiunea arteriala_1

Organismul controleaza presiunea arteriala cu ajutorul unor senzori nervosi. Acestia inregistreaza presiunea arteriala si transmit informatia la creier printr-un influx nervos. Daca presiunea este prea mica, au loc o serie de reactii reflexe pentru a restabili o presiune normala: ingustarea calibrului vaselor sangvine, cresterea ritmului cardiac, etc..

Atletii si persoanele care fac sport cu regularitate au o tensiune arteriala mai mica decat media. La fel si nefumatorii si persoanele care mentin o greutate normala. Dar in unele cazuri, hipotensiunea poate fi un semn al unei afectiuni.

presiunea arteriala_5

HIPERTENSIUNEA ARTERIALA:

Tensiunea arteriala marita sau hipertensiunea inseamna de fapt o presiune marita in artere. Arterele sunt vase care transporta sangele de la inima, care il pompeaza, catre tesuturi si organe. Tensiune marita nu inseamna o tensiune emotionala marita excesiv, desi stresul emotional poate duce la o crestere temporara a tensiunii arteriale.

Tensiunea normala se gaseste sub 120/80, atunci cand are valori cuprinse intre 120/80 si 138/89 se numeste pre-hipertensiune, si o presiune peste 140/90 este considerata o valoare marita a presiunii arteriale. Numarul cu valoare mai mare este tensiunea arteriala sistolica, si reprezinta presiunea din artere din momentul contractiei inimii. Numarul cu valoare mai mica este presiunea diastolica, si reprezinta valoarea tensiunii din artere din momentul relaxarii inimii, si deci reprezinta presiunea minima la care sunt expuse arterele.

O crestere a presiunii arteriale sistolice si diastolice creste riscul aparitiei afectiunilor cardiovasculare, bolilor renale, intarirea arterelor, afectiuni oculare si accident vascular cerebral. Aceste complicatii sunt cunoscute ca afectiuni de organ terminal deoarece sunt cauzate de o presiune arteriala cronica marita. Diagnosticul hipertensiunii arteriale este foarte important, iar eforturile facute pentru a normaliza tensiunea arteriala si eventualele complicatii pot fi prevenite. Cum multe persoane sufera de hipertensiune in lume, este clar ca este o problema majora de sanatate publica.

 presiunea arteriala_6

HIPOTENSIUNEA ARTERIALA:

Hipotensiunea arteriala se caracterizeaza prin scaderea valorilor tensiunii arteriale sub 100 mm Hg pentru presiunea sistolica si sub 65 mm Hg pentru cea diastolica. Valorile normale alte tensiunii arteriale, considerate optime pentru o stare buna de sanatate sunt de 120 / 80. Valorile crescute ale presiunii sunt asociate cu un risc de boli cardiovasculare.

Hipotensiunea nu este considerata drept o problema de sanatate, decat daca este insotita de manifestari suparatoare: slabiciune, oboseala, sau chiar lesin (sincopa). La majoritatea persoanelor, simptomele hipotensiunii survin doar in anumite conditii (dupa masa, sau la schimbarea brusca a pozitiei corpului), dar uneori pot fi si cronice. Aproximativ un adult din 20 se confrunta cu simptomele hipotensiunii arteriale.

Sunt doua forme mai frecvente de hipotensiune:

  • hipotensiunea ortostatica;
  • hipotensiunea postprandiala.

presiunea arteriala_4.jpg

MASURAREA TENSIUNII ARTERIALE:

Se face cu tensiometrul si stetoscopul.

Tehnica de lucru:

– se aseaza manseta tensiometrului in treimea inferioara a bratului si se introduce aer in manseta

pana la o presiune apreciata ca fiind mai mare decat a subiectului (aprox. 200 mm Hg);

– se plaseaza capsula stetoscopului la nivelul plicii cotului si se incepe decomprimarea progresiva a mansetei;

– se noteaza momentul aparitiei pulsatiilor sau zgomotelor si momentul disparitiei lor ;

– momentul aparitiei primelor pulsatii reprezinta valoarea maxima sau sistolica a tensiunii arteriale care este valoarea cea mai mare a presiunii arteriale constatata in cursul unui ciclu cardiac;

– in mod normal, valoarea tensiunii arteriale sistolice este situata intre 100-140 mm Hg;

– momentul disparitiei pulsatiilor este valoarea minima sau diastolica a tensiunii arteriale;

– in mod normal tensiunea diastolica este jumatate din tensiunea sistolica + 10  (60-80 mmHg).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s