Rolul muschilor raportat la miscarile articulare

rolul muschilor_0

In functie de modul in care se grupeaza in jurul unei articulatii, muschii pot avea roluri diferite.

 

  1. Muschi agonisti: prin contractia lor realizeaza aceeasi miscare. Reprezinta o categorie in care intra relativ putini muschi deoarece majoritatea muschilor produc sau pot participa la realizarea mai multor miscari.

 

  1. Muschi sinergici: din această categorie fac parte muschii care prin contractie pot realiza miscari diferite, dar daca se contracta simultan produc aceeasi miscare. Neavand aceeasi directie de tractiune ei joaca rol de orientare a miscarilor, de reglare a directiei de miscare in cadrul miscarilor complexe ale lanturilor cinematice. Exemplu: in miscarea de coborare a centurii scapulare, muschiul pectoral mare si muschiul dorsal mare sunt muschi sinergici.

 

  1. Muschi antagonisti: sunt muschii care realizeaza prin contractia lor miscari opuse, in articulatia respectiva. Acestia au o importanta deosebita, deoarece reprezinta “frana activa” a miscarilor dintr-o articulatie. Daca din diferite motive acestia nu actioneaza, miscarea in articulatie este oprita de “frana pasiva”, reprezentata de ligamente si de capsula articulara. Daca miscarea are o amplitudine prea mare, atunci rezistenta ligamentelor si a capsulei este depasita si pot aparea leziuni la nivelul lor (intinderi, rupturi). Cu alte cuvinte, muschii antagonisti joaca un rol activ in realizarea miscarilor opuse intr-o articulatie, dar joaca si un rol foarte important “protector” al mijloacelor de unire ale acesteia (capsula articulara si ligamentele).

rolul muschilor_2

Pe langa aceste două roluri, muschii antagonisti mai au si un al treilea rol, acela de a interveni prin contractia lor la “adaptarea” miscarilor in scopul realizarii unei reglari cat mai fine si mai precise a actiunilor.

Relatiile dintre actiunea grupelor musculare antagoniste difera in functie de:

– particularitatile miscarilor executate;

– caracterul rezistentei care trebuie invinsa.

In timpul unei miscari trebuie invinsa o anumita rezistenta. Aceasta poate sa ramana constanta, sa scada sau sa creasca pe parcursul miscarii.

Exemplu de rezistenta care ramane constanta pe parcursul unei miscari este forta de frecare care lucreaza ca o forta de franare.

rolul muschilor_1

Daca rezistenta ce trebuie invinsa creste in timpul miscarii (exemplu intinderea extensorului), muschii antagonisti se contracta din ce in ce mai putin, pana ajung la o valoare totala, deoarece rolul lor este preluat de rezistenta extensorului.

Daca rezistenta scade in timpul miscarii, datorită fortei de inertie, atunci contractia antagoniştilor creste, ei devenind “frana miscarii” (exemplu   – sutul (fotbal) – miscarea de deplasare inainte a membrului inferior este oprita de muschii antagonişti).

Bibliografie:

[] Buzescu, A., Scurtu, L.,  (1999), Anatomie si biomecanica, Editura ANEFS, Bucuresti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s