Pregatirea psihologica

Pregatirea psihologica_1

Pregatirea psihologica este o componenta a intregului proces de pregatire (pregatire si educatie) a sportivului in si in afara antrenamentului propriu-zis, avand rol in formarea personalitatii acestuia, a capacitatii sale de autoconducere si autoreglare.

Continutul pregatrii psihologice consta in dezvoltarea laturilor activitatii psihocomportamentale a sportivului care ii conditioneaza acestuia o conduita eficienta in antrenament, atat in privinta adaptarii depline la solicitari si stresuri, cat si in privinta desavarsirii tehnico-tactice si rezolvarii optime a situatiilor problematice din cadrul jocurilor oficiale.

Se cunosc trei tipuri de pregatire psihologica si anume: de baza, specifica ramurii sau probei sportive si pentru concurs.  Pregatirea pentru concurs (joc oficial) cuprinde intreg ansamblul de masuri, actiuni, eforturi intrprinse de sportivi si tehnicieni in vederea obtinerii unei performante preliminare.

Se cunoaste faptul ca principala caracteristica a activitatii sportive consta din obtinerea performantelor in conditii competitionale, de intrecere.

Pregatirea psihologica_2

Dupa M. Epuran (2001, pag. 248) „este necesar ca sportivul sa invete si conduite de comportare specifice concursului, sa invete sa se stapaneasca, sa-si adapteze actiunile la situatiile grele sau surprinzatoare, sa-si pastreze prospetimea psihica atat inainte cat si in timpul concursului si inca multe altele. Scopul pregatirii psihice pentru concurs consta din formarea la sportiv a unui sistem de atitudini si conduite cu caracter operational si reglator prin care acesta sa se adapteze suplu si creator la situatiile concursului si la actiunile advesarilor.”

Insa tot dupa acelasi autor, metodele folosite pentru pregatirea psihica a unui concurs de catre cei mai renumiti psihologi, vor avea eficienta redusa daca nu se vor baza pe o solida pregatire psihica generala. Foarte important de stiut pentru tehnicienii care activeaza în domeniul performantei sportive este si aspectul pe care trebuie sa ne bazăm atunci cand discutam despre pregatirea psihica pentru concurs. In aceasta idee ne referim la doua laturi si anume: pregatirea psihica generala pentru concurs si pregatirea psihica pentru un anumit concurs.

Jocul de fotbal are drept caracteristica principala conduita inteligent-motrica, jucatorul putand rezolva situatiile concrete din timpul jocului fie prin scheme invatate, fie prin descoperirea altora, deci, printr-o rezolvare creatoare (euristica).

Se subliniaza astfel, inca o data, importanta deosebita si necesitatea folosirii pregatirii psihologice in procesul de antrenament al tuturor sportivilor.

Pregatirea psihologica_3

Remarcăm legătura dintre conţinutul psihologic al pregătiriii fizice, tehnice, tactice, biologice cu procesul de dezvoltare permanentă a capacităţii de performanţă a sportivilor.

Bibliografie:

[] Ciolca, S., M., (2008), Tehnica si tactica jocului de fotbal. Curs de baza, Editura ANEFS, Bucuresti

[] Epuran, M., Holdevici, I.,Tonita, F.,  (2001), Psihologia sportului de performanta, Editura FEST, Bucuresti

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s