Antrenorul secund

Antrenor secund_3

Orice echipa are un antrenor principal. Antrenoratul este insa o activitate a unui colectiv in care antrenorul secund joaca un rol esential. Acest tehnician raspunde de conducerea grupei de jucatori care i-a fost repartizata de catre antrenorul principal, de antrenamentul tehnico-tactic al grupei sale, dar cel mai mult trebuie sa presteze activitate de calitate, care sa vina in obiectivelor echipei si a conceptiei de pregatire elaborate de antrenorul principal. In multe sporturi de echipa (fotbal european, baschet), se luereaza cu unul sau mai multi antrenori secunzi (in fotbalul american, pana la zece).

Real Madrid's Portuguese coach Jose Mour

In ciuda anumitor divergente existente adesea intre antrenorul principal si ceilalţi membri al colectivului tehnic, rolui principal al antrenorului secund este acela de a-si indeplini sarcinile ce i-au fost incredintate de conducatorul tehnic al echipei. Indiferent cat ar fi de competent, antrenorul principal nu poate acoperi singur, decat rareori, toate sarcinile zilnice, fara asistenta directa si compeienta a celorlalti tehnicieni ai echipei. La modul ideal, antrenorul secund trebuie sa impartaseasca aceeasi conceptie asupra pregatirii ca si antrenorui principa;. Orice neintelegere si orice „scurtcircuitare” la nivel de responsabilitati si comunicare intre tehnicienii echipei va afecta in mod categoric atmosfera si eficienta pregatirii acesteia. De aceea, antrenorul principal si secunzii sai trebuie sa conlucreze in deplina armonie.

Prin urmare, alegerea antrenorului secund este esenriala pentru succesui echipei. Daca sunteti in cautarea unui asemenea ajutor, uitati calitatile pe care trebuie sa le aiba candidatul (Chambers, 1997):

 • aceeasi conceptie asupra pregatirii sportive ca si antrenorul principal;
 • calitati de profesor;
 • cunostinte in materie de sport;
 • etica profesionala;
 • entuziasm;
 • capacitatea de a lucra si de a se intelege cu ceilalti;
 • organizare;
 • loialitate;
 • capacitate de adaptare / flexibilitate;
 • fara probleme comportamentale, legate de consumul de alcool sau droguri;
 • capacitatea de a accepta un rol de subordonare faţa de antrenorul principal;
 • putere / rezistenta in anumite privinte, pentru a-I completa pe antrenorul principal;
 • personalitate care se imbina armonios cu cea a antrenorului principal, fia ca este similara, sau opusa şi complementara (de exempiu, calm fata de expansiv).

 

Manchester United Training

Managementul antrenorilor secunzi.

Atmosfera la nivelul conducerii tehnice a unei echipe este strans dependenta de calitatile de conducator, corectitudinea, capacitatile / deprinderile de comunicare si capacitatea antrenorului principal de a delega unele din responsabilitatile sale antrenorului secund. Antrenorui secund nu activeaza numai in subordinea celui principal, ci si a altor antrenori si a colectivului de asistenta. El trebuie sa participe la procesul de luare a deciziilor, de stabillire a obiectivelor echipei, de implementare, analiza, testare si evaluare a tuturor elementelor tehnice, fizice si psihologice ale echipei. Pentru instalarea unei atmosfere de lucru de eficienta maxima, obtinerea satisfactiei de pe urma conducerii si dirijarii pregatirii si dezvoltarea unei autoaprecieri pozitive, antrenorul principal trebuie sa-l faca pe antrenorul secund sa simta ca este parte integranta din echipa, ca atributiile lui in procesul de pregatire sunt importante si ca succesul echipei depinde si de el.

 Antrenor secund_1

Orice eventuala neintelegere intre antrenorul principal si cel secund, legata fie de strategia echipei, fie de aplicarea programului tehnic etc., trebuie discutata in, particular, echipei fiind necesar sa i se prezinte intotdeauna o opinie unitara. Evident, antrenorul principal este tehnicianul care ia decizia finala si purtatorul de cuvant al echipei, ceea ce nu inseamna ca antrenorul secund nu are o pozitie de autoritate in fata echipei. Lui i se pot incredinta o serie de sarcini, cum ar fi sedintele cu conducerea sau, uneori, chiar cu reprezentantii mas-media. Relatiile de colaborare, oneste si fara probleme, dintre conducatorul tehnic al echipei si antrenorul secund reprezinta un element esential in realizarea cu succes a lucrului in echipa.

 

BIBLIOGRAFIE:

 []Cernaianu, C., (1997), Curs de fotbal F.R.M., Bucuresti

[]Cojocaru, V., (1995), Jocul de fotbal – elemente de strategie si tactica, București, Editura Topaz;

[]Motroc, I., Motroc, F.,  (1999), Curs de fotbal, Bucuresti, Editura ANEFS

[]Muraru, A., (2004), Ghidul antrenorului nr.1 si 2, Bucuresti, Editura Proxima, CNFPA

One thought on “Antrenorul secund

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s