Continuarea antrenamentului la vestiare

Continuarea antrenamentului la vestiare_2

Ce face un specialist in fotbal atunci cand sedinta de pregatire pe care a condus-o in ziua respectiva a luat sfarsit iar jucatorii se pregatesc sa mearga la vestiare ?

Se poate spune ca antrenamentul s-a incheiat dar revenirea echipei la vestiare este totusi un moment marcat de discutii si de comentarii. Jucatorii sunt incă sub influenta sau impactul a ceea ce s-a lucrat, iar comentariile respective pot fi directionate de către antrenor in sensul constientizarii achizitiilor, spre evaluarea calitatii efortului depus, a punctelor vulnerabile unde va trebui insistat in perspectiva etc..

Asadar, acest cadru se creeaza oricum, iar deseori antrenorul poate da un sens atmosferei din vestiar, fiind practic, o continuare neprogramata a antrenamentului propriu-zis. Antrenorul poate chiar sa planifice, dupa unele sedinte de pregatire, 10-15 minute de discutii la vestiare, locul unde acestea se desfasoara in absoluta libertate si degajare. In ambele variante, antrenorul poate lansa diverse intrebari cu privire la modul in care s-a lucrat, poate face aprecieri si evaluari nominale dar si colective, poate lansa teme sau subiecte de gandire pentru perspectiva care deriva din continutul antrenamentului respectiv, avand astfel continuitate.

Continuarea antrenamentului la vestiare_1

Tot aici el poate raspunde unor intrebari care necesitau timp de raspuns, dar, nu se putea intrerupe exersarea din lectie pentru clarificari, poate explica unele aspecte teoretice ale unor probleme aparute in timpul antrenamentului, poate incerca sa determine constientizarea si fixarea de catre jucatori a unor aspecte importante (de exemplu legate de tactica), descoperite pe parcursul exersarilor dar si alte aspecte sau elemente de critica ale propriilor actiuni.

Este foarte important pentru munca de formare ca antrenorul sa nu neglijeze aceste situatii in care se continua, practic, pregatirea jucatorilor sai, dar sub o alta forma si cu alte mijloace de lucru.

 Continuarea antrenamentului la vestiare_3

De ce este foarte important sa se aloce timp si pentru aceste aspecte?

Pentru ca este cunoscut ca omul, ca sistem bio-psiho-socio-cultural, functioneaza cu toate aceste laturi simultan si sincronizat. Pentru ca aceasta sincronizare sa fie stimulata, este necesar sa actionam pe toate aceste coordonate, astfel ca formarea jucatorilor sa fie mai temeinica. Este lipsit de utilitate si o iluzie, un antrenament de fotbal in care subiectul este privit ca un executant mecanic care daca exerseaza anumite mijloace poate sa-si dezvolte automat cele mai performante comportamente pentru competitie.

Jucatorul face efort, lucreaza si dezvolta laturi ale personalitatii sale de sportiv (fizice, tehnice, tactice, psihologice, teoretice etc.), intelege apoi ce a exersat si da un sens acestor lucruri, le integreaza in sistemul lui si astfel devine eficient ca jucator profesionist.

 Continuarea antrenamentului la vestiare_4

De asemenea, nu trebuie neglijat faptul ca aici se poate interveni cu efect in optimizarea relatiilor din interiorul echipei, se poate urmari coeziunea echipei sau mentinerea unei stari de optimism, se poate stimula motivatia jucatorilor.

Desi neplăcut, dar situatia exista cu siguranta in orice lot, acum pot fi ameliorate sau rezolvate unele conflicte dintre jucatori. Ele apar din ce in ce mai frecvent la finalul antrenamentului, mai ales daca acesta s-a finalizat cu joc bilateral, unde totul se traieste mult mai intens.

Antrenorul are datoria de pedagog si interesul de manager al unui grup de sportivi si trebuie sa nu subestimeze anumite contradictii intre jucatori sau sa le lase spre rezolvare pe alta data. Tot acum, antrenorul va propune unele recomandari pentru refacere si viata sportiva, va explica rostul si importanta lor, punctand exact actiunile care trebuie respectate pentru ca efectul si efortul antrenamentului sa aiba utilitate. Recomandarile respective pot viza desigur si alte aspecte ale vietii extrasportive, educatie sau familie.

Bibliografie:

[] Apolzan, D., (1999), Fotbal, Bucuresti , Editata sub indrumarea FRF

[] Bompa, T., (2002), Teoria si metodologia antrenamentului sportiv, Constanta, Editura Ex Ponto

[] Cojocaru, V., (2001), Fotbal – notiuni generale, Bucuresti, Editura AXIS MUNDI

[] Motroc, I., (1989), Fotbal – problem de teorie si metodica a antrenamentului, vol.XX,  Bucuresti, Editura CNEFS

[] Radulescu, M., (2009), Fotbal – tehnica – factor prioritar, Bucuresti, Editura Razesu

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s