Implicatiile alcoolului in viata sportiva

Implicatiile alcoolului in viata sportiva_1

Privind valoarea alcoolului, problema este controversata:

  • Valoarea alimentara a alcoolului. Alcoolul elibereaza 7 cal/g. Introdus in organism este ars imediat, fara a fi utilizat de muschi (Schaeffer, Le Breton, Doutcheff). Se pot folosi moderat bauturi alcoorice (1/4 – 1/2 l vin de 10° rosu).
  • Actiunea fiziologica a alcoolului. Actiunea este rapida, caci alcoolul patrunde in circulatie si ajunge in toate tesuturile, mai ales in celulele nervoase. In prima faza da o senzaţie de forta, de incredere in sine, asociata cu o scadere a simtului critic si a reflexelor. Daca ingestia continua, apare o faza de depresiune, mergand pana la o totala inconstienta (betie). Montastruc si Baisset au aratat ca alcoolul inhiba secretia hipofizara a hormonului antidiuretic. Ingestia de alcool inainte de efort duce la scaderea excretiei de uree in urina. La sportivi, pentru a avea un bun echilibru nervos si nutritional, este recomandat sa nu se depaseasca 20 g de alcool pe zi (1/4 l de vin de 10° rosu si slab).

 Implicatiile alcoolului in viata sportiva_2.jpg

  • Vinul – este o bautura alcoolizata prin fermentatie, continand 80 % apa si, in rest alcool etilic. Un litru de vin de 10° are 10% – adica 100 cmc de alcool etilic (vin superior: Feteasca, Pinot Gris – Aiud, Murfatlar, Cotnari). Valoarea calorica este mare – 560 cal./l de vin de 10°. Vinul contine zahar nefermentat (fructoza, glucoza), saruri organice si minerale, glicerina si albuminoide. El ajuta digestia proteinelor (carne, peste, brinza, oua, etc.). Se foloseste mai ales vinul rosu slab (125 ml), dupa masa de prinz.
  • Berea – este o bautura preparata din orzul germinat fermentat printr-un proces complex. Continutul in alcool atinge 2-5°, iar valoarea calorica – 400 cal./l. Contine zahar nefermentat, elemente minerale (Ca, P, Fe) si vitamine (B2 0,5-1,5 mg/l). Are proprietati fermentative, producand balonare, eructatii, iritatie intestinala. Nu se prescrie in alimentatia sportivilor.
  • Cidrul – rezulta din fermentatia unor varietati de mere. Contine 1-5° alcool, putin zahar, saruri minerale si vitamine (B2 = 0,160 mg/l). Aciditatea sa crescuta poate produce tulburari gastrice si intestinale, actionand ca un laxativ.
  • Spirtoasele – cu un titru de 40-45° (coniac, rom, tuica, siibovita, gin, vodka etc.); lichiorurile cu o tarie de 40-45° la care s-a adaugat alcoolului zahar si diferite parfumuri; aperitivele 18-25°, preparate din vin, la care s-a adaugat alcool si parfumuri. Nu se recomanda in alimentatia sportivilor.

Implicatiile alcoolului in viata sportiva_3

Studii recente facute de oamenii de stiinta din ultimii ani aduc vesti grozave pentru lumea sportului. Un exemplu fiind cel desfasurat de cercetatorii Universitatii din Granada (Spania) si Consiliul Superior al Cercetarii Stiintifice (CSIC) in 2010 – acestia considera ca:

  • consumul a 0,33ml de bere dupa un efort fizic intens, permite recuperarea pierderilor hidrice si a modificarilor de diferite tipuri determinate de exercitiu (ajuta la refacerea pierderior hidro-electrolitice).

Implicatiile alcoolului in viata sportiva_4.jpg

Considerentele mele personale sunt acelea ca, consumul moderat de alcool este acceptabil, totusi, sportivii ar trebui sa evite consumul de alcool, mai ales in perioadele precompetitionale si competitionale.

Bibliografie:

[] Benardot, D., (2012), Advanced Sports Nutrition, USA, Human Kinetics Book

[] Cataniciu, V., Cirligelu, V., Teofilovici, A., (1971), Alimentatia in sport, Bucuresti, Editura Stadion

[] Clark, N., (2013), Sports Nutrition Guidebook, USA, Human Kinetics Book

[] Mencinicopschi, G., (2012), Adevarul despre alimente, nutritie sanatoasa si diete – ortodietoterapie, Bucuresti, Editura Medicala

[] http://www.csid.ro/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s