Calciul

Calciul_1

Calciul este renumit pentru importanta lui in combaterea osteoporozei. Studii recente au aratat ca scade tensiunea si previne cancerul de colon. Dar dietele moderne sunt adesea foarte sarace in calciu,  furnizand jumatate din cantitatea zilnica necesara.

 Calciul_2

Ce este?

Un element constitutiv esential al oaselor si dintilor, calciul intervine in functiile somatice, cum ar fi coagularea sangelui si contractia musculara. E greu sa consumati suficiente alimente bogate in calciu, dar suplimentele pot preveni hipocalcemia. In general, calciul se prezinta sub forma de carbonat, citrat, maleat de citrat, gluconat, fosfat si lactat de calciu.

Cantitatea de calciu elementar — sau pur din suplimente variaza. Carbonatul de calciu (folosit in antacizi pentru indigestii) asigura 40% de calciu elementar, in timp ce gluconatul de calciu furnizeaza 9%: cu cat continutul de calciu este mai sczut, cu atat este nevoie de mai multe pastile pentru a obtine cantitatile recomandate.

 

Cum actioneaza?

Cea mai mare parte a calciului din organism este inmagazinat in oase si dinti, asigurandu-le structura si forta. Cantitatea mica din fluxul sangvin ajuta la deplasarea nutrientilor de-a lungul membranelor celulare si intervine in producerea hormonilor si enzimelor care regleaza digestia si metabolismul.

Calciul este necesar si pentru o comunicare normala intre celulele nervoase, ca si pentru coagularea sangelui, vindecarea ranilor si a contractillor musculare. Pentru ca in sange sa existe o cantitate suficienta din acest mineral spre a indeplini functiile vitale, organismul il va „fura” din oase. In timp, prea multa „retragere” de calciu lasa oasele poroase si fragile. Numai un consum zilnic adecvat va mentine un nivel sanatos in sange si va asigura suficient calciu suplimentar si pentru ca oasele sa-l absoarba ca rezerva.

 Calciul_3.jpg

Profilaxie:

A ingera destul calciu de-a lungul vietii este un factor central in prevenirea osteoporozei, boala care subtiaza masa osoasa, creste riscul fracturilor de sold si vertebre si duce la deformari ale coloanei si la pierdere in inaltime.

In general, organismul absoarbe calciu si formeaza masa osoasa pana la 35 de ani, dar unele studii au aratat ca si persoanele de peste 65 de ani isi pot mentine densitatea osoasa si reduce riscul de fracturi luand suplimente si consumand alimente bogate in calciu.

 

Beneficii suplimentare:

Limitand efectele iritante ale acizilor biliari in colon, calciul poate sa reduca incidenta cancerului de colon. Cercetarile arata ca dietele care includ mult calciu – precum si fructe si legurne – pot fi la fel de eficiente in scaderea tensiunii arteriale ca si unele antihipertensive. Dar bolnavii nu trebuie sa inlocuiasca medicatia regulata cu suplimente cu calciu decat la indicatia medicului. Calciul poate fi folositor si in tratarea sindromului premenstrual si a durerilor menstruale. Un studiu pe 497 femei cu SPM (sindromul premenstrual) a aratat ca 100 mg de calciu zilnic luat timp de 3 luni a redus simptomele semnificativ mai mult decat un placebo.

 Calciul_4

Cat de mult va trebuie?

Doza curenta zilnica de calciu recomandata este, atat pentru barbati, cat si pentru femei, de 700 mg, fara o cantitate suplimentara prescrisa gravidelor. ln unele tari, doza este de 1000 mg pentru barbati si femei intre 19 si 50 de ani si de 1200 mg pentru cei intre 50 si 70 de ani.

 

Daca luati prea putin:

O deficienta prelungita de calciu poate sa produca anomalii osoase, cum ar fi osteoporoza. Nivelul scazut al calciului in sange poate provoca spasme musculare.

Daca luati prea mult:

O doza de calciu de 1500 mg din suplimente pare a fi sigura. Oricum, luarea suplimentelor cu calciu poate slabi capacitatea organismului de a absorbi zinc, fier si magneziu. Doze foarte mari de calciu din suplimente ar putea duce la pietre la rinichi. Daca suplimentele cu carbonat de calciu produc flatulenta sau constipatie, ele pot fi inlocuite cu citrat de calciu.

 

Dozaj:

Asigurati-va ca ingerati cantitatea recomandata de 700 mg de calciu elementar pe zi din alimente, suplimente sau ambele. Cand luati calciu, este recomandabil sa luati si suplimente cu magneziu, in proportie de 1 la 2. Deci daca luati 500 mg de calciu din suplimente, luati si 250 mg de magneziu.

 

Indicatii de utilizare:

Pentru a mari eficienta absorbtiei, impartiti-va doza suplimentata, asa incat sa nu luati mai mult de 600 mg de calciu o data. Luati intotdeauna suplimentele cu mancare. Cele care contin citrat sau maleat de calciu sunt absorbite mai usor de organism decat cele care contin carbonat de calciu.

 Calciul_5

Alte surse:

Sursele cele mai bogate in calciu sunt produsele lactate, cum ar fi laptele, iaurtul si branza. Varietatile semidegresate sau degresate contin ceva mai mult calciu decat tipurile cu continut mare de grasime. Sucul de portocale fortificat cu maleat de calciu, somonul conservat si sardelele (mancate cu oasele moi cu tot), broccoli si migdalele sunt alte surse de calciu.

O portie de 100 g  de broccoli fiert asigura numai a douazecea parte din necesarul zilnic de calciu al unui adult.

 

Utilizari:

  • mentine sanatatea oaselor si a dintilor;
  • preintampina pierderea progresiva a masei oasoase si osteoporoza;
  • poate ajuta la scaderea tensiunii arteriale la persoanele cu hipertensiune;
  • calmeaza indigestia.

Calciul_7.png

Forme de prezentare:

  • capsule;
  • lichid;
  • pulbere;
  • capsule gelatinoase;
  • comprimate.

 

Precautii:

  • persoanele bolnave de tiroida sau rinichi trebuie sa ia calciu doar la indicatia medicului;
  • calciul poate interactiona cu unele medicamente, in special cu tetraciclinele.

!!! Daca suferiti de o boala, consultati medicul inainte de a lua suplimente !!!

 

š]¼

Indicatii pentru cumparare:

Daca aveti peste 65 de ani, cumparati citrate de calciu. Persoanele mai in varsta secreta adesea prea putin acid gastric pentru a absorbi carbonatul de calciu.

 

Stiati ca:

Calciul nu poate fi absorbit fara o cantitate suficienta de vitamina D, care este produsa de piele ca reactie la lumina soarelui.

 Calciul_8.jpg

Informatii si sfaturi:

  • evitati suplimentele de calciu facute din dolomite, cochilii de stridii si faina de oase; ele pot contine o cantitate mare de plumb;
  • capacitatea organismului de a transform alumina soarelui in vitamina D scade cu varsta, asa ca este recomandabil sa includeti 10 mcg in dieta dumneavoastra zilnica – asta poate sa insemne sa luati un supliment, cum ar fi unul care contine atat calciu, cat si vitamina D;
  • organismul dumneavoastra poate absorbi numai o fractiune din calciul din spanac (spanacul contine cantitati mari de oxalati, care blocheaza calciul si limiteaza cantitatea disponibila organismului) – totusi oxalatii nu impiedica absorbtia de calciu din alte alimente consumate in acelasi timp.

 

 

Bibliografie:

[] Ashwell, M., Bussell, G., Clasen, L., Egginton, J., Gibson, S., Govindji, A., McCleneghan, J., Wilcock, F., (2008), Vitamine, minerale si suplimente, Bucuresti, Editura Reader’s Digest

[] Lieberman, S., Bruning., N., P., (2007), The Real Vitamin and Mineral Book, 4’th edition, New York, Published by the Penguin Group

 [] Reavley, N., (1999), The New Encyclopedia of Vitamins, Minerals, Supplements and Herbs, Maryland, Bookman Press

[] Sharon, M., (2009), Nutrients A-Z, London, Carlton Books Limited

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s