Studiu privind prioritatile in pregatirea fizica la juniorii II (16-17 ani)

1

Fotbalul face parte din categoria jocurilor sportive de echipa, fiind un joc sportiv spectaculos, bazat pe maiestrie, capacitate biologica si stare de sanatate perfecta a jucatorilor.

Scopul jocului fiind acela de a marca cat mai multe goluri in poarta adversa si de a evita primirea lor. Jucatorii celor două echipe participa prin actiunile individuale si colective la desfasurarea jocului, valorificand la maximum capacitatile fizice, tehnice, tactice, psihice si cunostintele teoretice. Cu cat prestatia individuala a jucatorilor este mai bine integrata in ansamblul jocului colectiv, cu atat echipa este mai valoroasa si poate aspira la performante superioare.

In fotbalul actual toate componentele antrenamentului se interconditioneaza reciproc. Astfel, tehnica este conditionata in mare masura de nivelul de dezvoltare a capacitatilor conditionale si coordinative, aflandu-se in stransa relatie cu tactica, iar aceasta din urma, oricat de bine ar fi pusa la punct, daca sportivii nu au o pregatire tehnica corespunzatoare si pe fondul unei capacitati fizice deosebite, nu este eficienta.

In fotbal, capacitatea de efort face obiectul activitatii de antrenament, aceasta fiind telul principal al intregului proces de pregatire, pregatirea fizica fiind conditia primordiala a realizarii performantei in fotbal.

Scopul principal este evidentierea prioritatilor si particularitatilor pregatirii fizice la juniorii II, tinand cont de importanta varstei de 16-17 ani pentru viitorul performantial al tanarului fotbalist, dar si acela de a demonstra faptul ca, acordand o mai mare importanta pregatirii fortei si mobilitatii (tinand cont de pericolele aferente aplicarii incorecte a antrenamentului de forta cu privire la dozare, tip de exercitii, varsta, influente negative asupra altor calitati), se pot obtine rezultate superioare manifestate la nivelul majoritatii calitatilor motrice, dar si a disponibilitatilor tehnico-tactice, precum si cresterea rezistentei organismului la accidentari.

Din anumite puncte de vedere, consider aceasta categoria de varsta corespunzatoare juniorilor  II, foarte importanta, mergand pe considerentul ca, un antrenor capabil sa lucreaze corespunzator nivelului de pregatire cerut de aceasta varsta, poate foarte usor sa faca pasul catre o echipa de seniori sau sa lucreze cu sportivi cu varsta si nivel de pregatire inferioare.

Antrenorii din cadrul Academiei Sport Team cu care am colaborat in cadrul experimentului sunt: Constantin Giurescu, Cristian Teaca, Bogdan Cirja si Adrian Balace.

2

IPOTEZE:

  • Daca in antrenamentele echipei se va insista pe imbunatatirea pregatirii fizice, atat generala cat si specifica, vom obtine si o ameliorare din punct de vedere tehnico-tactic a evolutiei jucatorilor.
  • Daca in antrenamentele echipei folosim metode specifice si mijloace fizice corespunzatoare varstei de 16-17 ani, se va imbunatati randamentul jucatorilor, atat in procesul de pregatire, cat si in jocurile oficiale.
  • Daca in procesul de pregatire al juniorilor II (16 – 17 ani), se va acorda o mai mare importanta pregatirii fizice si in special imbunatatirii fortei si mobilitatii, atunci se vor perfectiona si celelalte calitati motrice – viteza, rezistenta, indemanare (coordonare), disponibilitatile tehnico-tactice ale jucatorilor vor avea indici superiori de manifestare si va creste rezistenta organismului la accidentari.

METODE:

  • studiul literaturii de specialitate;
  • metoda observatiei;
  • metoda experimentului;
  • metoda statistico-matematica de prelucrare a datelor.

3

CONTINUTUL EXPERIMENTULUI:

Cercetarea s-a realizat la echipele de juniori II, A & B, din cadrul Academiei Sport Team, Bucuresti, unde am avut conditii corespunzătoare pentru desfasurarea experimentului.

In timpul desfasurarii experimentului care a avut o durată de 4 luni, am efectuat 2 testari, o testare initiala, prin probe de control, obtinand datele initiale ale experimentului si o testare finala la sfarsitul perioadei experimentului, in urma careia prin aceleasi probe de control am obtinut datele finale ale cercetarii.

Intre cele 2 testari, testarea initiala si testarea finala, m-am consultat cu antrenorii grupelor de 16-17 ani si am aplicat mijloace si programe de antrenament stabilite de mine, alcatuite din mijloace de dezvoltare a fortei generale si specifice, exercitii statice cu incarcatura propriului corp, dar, aproape in egala masura, si exercitii dinamice, deoarece am tinut cont de faptul ca antrenorul nu a avut timp suficient sa lucreze in propriile antrenamente pentru influentarea pozitiva a fortei dinamice a fotbalistilor, dar si mijloace pentru influentarea capacitatilor motrice viteza, respectiv rezistenta.

S-a lucrat de doua ori pe săptămână pentru forta, in succesiunea a doua antrenamente de forta generala si specifica si odata pe saptamana, complexe de alergare pe pista de atletism din cadrul Stadionului “Iolanda Balas” din Bucuresti. De asemenea, in alte doua antrenamente, la sfarsitul sedintelor de pregătire s-a lucrat timp de 15-20 minute pentru dezvoltarea mobilitatii.

4

CONCLUZII:

In finalul cercetarii realizate, pot sustine ca, experimentul pe care l-am efectuat si-a atins in totalitate scopul.

Prin utilizarea metodei statistico-matematice, am concluzionat ca, acordand o mai mare pondere in pregatire, pregatirii de fortă si mobilitate, toate celelalte calitati motrice – viteza, capacitate coordinativa, rezistenta, precum si rezistenta organismului la accidentari vor avea indici superiori de manifestare.

Avand in vedere influentele pozitive demonstrate statistico-matematic (in urma colectarii si analizei datelor) asupra complexului de calitati motrice, se poate deduce cu usurinta ca si disponibilitatile tehnico-tactice ale sportivilor vor fi inf1uentate pozitiv.

In urma cercetarii realizate, am constatat ca, la aceasta varsta in procesul de pregatire al juniorilor, pregatirea fizica are o pondere mai mare, comparativ cu pregatirea tehnica si tactica.

Referitor la cresterea rezistenţei organismului la accidentari, si aici influentele pozitive, intamplator sau nu, s-au manifestat prin prisma faptului ca nici unul dintre componentii grupelor experimentale nu s-a accidentat.

RAMURA SPORTIVA – fotbal

PREPARATOR FIZIC – Cristian Letchin

VARSTA – 16-17 ani

ANTRENORI – Constantin Giurescu, Cristian Teaca, Bogdan Cirja, Adrian Balace

CLUB – Academia Sport Team Bucuresti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s