Antrenorul de azi, „un gunoi”

Antrenorul de azi

Este primul articol pe care il public pe aceasta tema si sper si ultimul. Latura mea critica imi spune ca nivelul de frustrare e mare…

Practic poate cea mai frumoasa meserie din lume, aceea de antrenor si mai nou, preparator fizic dar observ zilnic (cu stupoare) atrocitati si persoane fara pic de orgoliu si caracter.

La nivel de copii si juniori sunt antrenori care constant se apleaca si accepta salarii mult sub pragul salariului minim, (cred ca peste 80% din antrenorii de copii si juniori din Bucuresti lucreaza fara contract), antrenori neplatiti cu lunile, persoane super pregatite, cu familii acasa care traiesc doar din promisiuni. La polul opus sunt antrenorii „bricheta”, acestia sunt dati afara datorita altor „interventii” din interior-exterior iar in scurt timp sunt chemati inapoi si ce credeti, accepta (in aceleasi conditii sau chiar si mai rau).

Pe de alta parte, observ persoane care se dau antrenori desi nu au nici un studiu de specialitate, in ziua de azi orice taximetrist sau pietzar care are o mica suma de bani pusa la ciorap isi face asociatie sportiva si isi incepe asa-zis-a „activitate fotbalistica”. Acea activitate distructiva, in care le furnezeaza copiilor cele mai stupide instructiuni formand automatisme gresite, indivizi care urmaresc doar partea business si mai putin partea de educare in spiritul fotbalului.

Mai exista o alta categorie de antrenori, cei care vizeaza partea de imagine-brand, cei care desi au o formare profesionala adecvata lucreaza dupa ureche, dar si cei care vizeaza succesul cu orice pret, fortand copii si distrugandu-le potentialul de performanta.

Fotbalul romanesc este intr-un puternic declin de ani de zile, ar trebui sa nu ne mai ascundem dupa degetel, suntem sub nivelul gropii si nu se vede nici macar vag luminita de la capatul tunelului.

Am informatii concrete de cluburi unde la nivel de copii (nicidecum juniori sau seniori), sunt antrenori care primesc biletel cu lista copiilor care trebuie sa fie titulari in meci, asa ceva este mult peste nivelul meu de intelegere.

Daca ar fi sa discutam „de ce nivelul fotbalului romanesc este mediocru?”, consider ca ar trebui sa privim organizarea „sector juvenil – juniori – seniori” din punct de vedere piramidal.

Piramida – reprezinta un poliedru cu baza poligonala si fetele triunghiulare ce se unesc intr-un varf comun, mai concret, este un obiect cu baza mare jos si varful sus.

Nivelul sectorului de copii si juniori ar trebuie sa reprezinte baza, locul in care antrenorul slefuieste talente, se face o cernere, intervine si selectia naturala, iar cu trecerea timpului copilul devine senior, deci, in opinia mea, varful reprezinta jucatorul de top, asa-zis-ul „jucator complet”.

La noi in tara, piramida este exact invers. La nivel de copii si juniori sunt foarte putini copii de perspectiva, iar acest lucru este datorat atat calitatii antrenorilor, cat si a numarului imens de asociatii si cluburi sportive (cel putin la nivel de Bucuresti), automat valorile sunt dispersate, iar la nivel de seniori avem un numar mare de jucatori modesti, de ce nu, mediocrii. Si stam si ne intrebam de ce doar printr-un mega noroc mai apucam sa ne calificam odata la 20 de ani la vreun turneu final.

Pe de alta parte antrenorul este cel mai apostrofat, atat de conducere cat si de parinti, mai ales antrenorilor de copii li se cer rezultate si sa mai dea si socoteala pt acestea. Pai „fratilor”, pana la varsta de 8-10 ani la mai toate cluburile tarilor europene din vest se disputa meciuri dar fara sa se faca vreun clasament. Consider ca noi, fiind cu vreo mie de ani lumina in urma ar trebui sa luam aminte sau exista pe aici persoane care cred ca noi suntem punctul de referinta al fotbalului european? Domnilor, cred ca ar trebui sa fim mai modesti si sa ne vedem lungul nasului…

Ar mai fi multe de spus dar e mai bine sa ma abtin si sa concluzionez. Antrenorul de copii si juniori de azi este „un breloc”, un circ, un spagar, o persoana fara caracter, o coarda si are aceasta imagine denaturata tot datorita lui. Este persoana care fuge cel mai tare de partea de specializare continua, prin scoala (daca a facut-o si pe aia) a fost ultima data cand a pus mana pe vreo carte… Stim ca fotbalul mondial este intr-o continua expansiune, intr-o continua schimbare, asa cum ii placea sa ne spuna la cursuri rectorului UNEFS, dl. Profesor Doctor Viorel Cojocaru, fotbalul din ziua de azi este in criza de timp si spatiu, iar obiectivele noastre trebuie sa vizele partea calitativa, nicidecum partea de stagnare sau regres.

Stiu ca vor fi persoane care se vor simti ofensate in urma acestui articol, tocmai acelea sunt persoanele de care trebuie sa ne dezicem, asadar, nu am de gand sa imi cer scuze pentru purul adevar.

Nu am spus ca toti cei ce lucreaza ca antrenori sunt asa, articolul meu vizeaza o mare majoritate, aceasta este imaginea de ansamblu. Daca acest antrenor esti chiar tu, fa ceva si schimba-te, urmareste macar partea de progres!

Advertisements

2 thoughts on “Antrenorul de azi, „un gunoi”

  1. Iti multumesc din suflet ca scrii despre asa ceva ! Crede-ma ca Romania are copii talentati si in mod special la fotbal. Dar 95% se pierd pe drumul asta de Romania….. . E prea trist…..Am 21 de ani ,am practicat si stiu despre ce e vorba!

  2. Mare dreptate pana la un punct. Da, fotbalul in Romania e un produs care se vinde precum semintele. Sau daca vrei, agentiile de fotomodele-copii. Sau karate (de care or fi ele) Paintilor li se vinde un vis, o posibilitate. E o pista rentabila, asa ca de ce sa nu te bagi? Nu ai spus-o direct, dar ma gandesc si eu ca pana la o anumita varsta obiectivul ar trebui sa fie formarea jucatorilor, obiectivele secundare fiind obiective pedagogice precise (conduceea balonului, stopul cu latul, pasa cu latul, etc in functie de varsta). Dar la noi se premiaza performanta bruta, cupa aia de 15 lei fiind mai valoroasa decat dezvoltarea copilului. Antrenorul “se prostitueaza” fiindca statul sparge piata. La stat (CSM, CSS, CSA, etc) intri cu 900 de lei salariu. Dar acolo ai un loc cald, nu te mai da nimeni afara daca ai luat concursul. Asta e grila, daca iti convine bine, daca nu, poti pleca. Si atunci antrenorul isi trage club privat, din care mai incaseaza ceva. La clubul privat face initierea, apoi isi duce copiii la CSS unde are cine-i plati deplasari, echipament, campionate. Si practic pe aceeasi munca incaseaza de doua ori. Totusi, nu pot sa ma intreb: cand iti iei un computer, il innebunesti pe vanzator: ” ce rezolutie are, ce stie sa faca? ce aplicatii are instalate? are sistem de operare? e bun pentru filme? da’ pentru jocuri?”. Asta ar trebui sa ceara consumatorul si cand e vorba de produsul lui cel mai de pret, copilul. “Ce va sti sa faca peste un an? va tine mingea pe cap? va avea vedere periferica mai buna? va da o pasa de 20 de metri? ” Cand consumatorul va impune piata, desenele astea animate de “scoli de fotbal” si “quasi-antrenori” vor disparea.
    Am sa-ti spun o poeste. Vorbeam cu o amica despre copii. Imi spune : “il duc la fotbal de performanta” Io: “la ce?” ea”fotbal de peformanta”. Io, mirat/iritat: “cum asa? unde?” “Pai, la clubul X”. “Pai si ce performanta are clubul ala?” “ea ” e un club nou, inca nu au” Io: “antrenorul are vreo performanta cu vreo echipa? a scos vreun jucator macar de liga a doua?” ea” nu stiu, habar n-am, da’ aia a sa zis, ca acolo fac fotbal de performanta”… QED 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s