Sunt jucatorii romani de fotbal mediocrii?

mediocru

Jucatorii profesionisti de fotbal invata sa fie „mari”.

Multi jucatori profesionisti de fotbal romani din campionatul intern sunt mediocrii, de ce credeti ca sunt atat de multi straini in „Liga 1”? Stim cu totii ca, mediocritatea nu aduce un salariu mare in comparatie cu geniul.

Poate ca gresesc dar cand ma uit la meciuri in campionatul intern, adesea observ jucatori care dezamagesc… jucatori din linia defensiva care se opresc din alergare si care presupun ca altcineva va veni acolo si va face marcaj la adversar in locul lor sau cand sunt pe faza de atac si se pierde posesia mingii, au o pozitionare slaba si astfel soarta jocului isi urmeaza cursul firesc.

Ca specialist in domeniu (profesor cu competente de antrenor si preparator fizic), consider ca pot identifica cu usurinta jucatorii care ar face un impact si jucatorii care care din contra ar disparea in cel mai scurt timp.

Jucatorii care se remarca au tendinta de a fi „mari”. Totusi, este important de subliniat ca nu este neaparat suficient sa fi „mare”, deoarece exista intotdeauna puncte slabe care vor pune in umbra toate lucrurile pozitive.

Consider ca, secretul consta in gasirea si slefuirea jucatorilor cu echilibru corect in relatia: „creier – emotivitate – talent – vointa”, de obicei jucatorul talentat este lenes, iar cel mediocru isi doreste dar este limitat.

Adesea jucatorii care joaca pentru cele mai mari cluburi din lume sunt aceia care au parte de recunoastere oficiala si sunt cunoscuti ca fiind cei mai buni indivizi in acea ramura sportiva, este cred eu o evaluare corecta a jocului din ziua de azi. „Cel mai bun joaca pentru cei mai buni”. In timp ce abilitatile acestora sunt slefuite in continuare la aceste cluburi (avand la dispozitie facilitati si resurse materiale si de infrastructura de top), stim bine ca nu acesta este locul de formare al jucatorului.

Cred ca putem intreba orice antrenor (si cand ma refer la antrenor, ma refer la acea persoana cu o specializare in acest sens) si ne va explica cum, anii de initiere vor avea un rol major si vor determina calea viitoarei cariere a fotbalistului.

In cadrul academiilor de fotbal se desfasoara aceasta munca asidua, acesta fiind punctul de temelie al viitorului fotbalist senior „complet”.

Planificarea, munca dirijata corespunzator (in functie de particularitatile de varsta si dezvoltare), in stransa legatura cu somnul, alimentatia si suplimentatia corespunzatoare dar si cu componenta psihologica (veriga slaba a fotbalului romanesc) vor conduce in final, dupa un ciclu de „n” ani, la promovarea in cadrul primei ligi nationale la cativa jucatori de top.

Perioada cea mai dificila si cruciala din viata sportiva a jucatorului de fotbal consider ca este undeva in jurul varstei de 19-22 de ani (si de asemenea un criteriu al cautatorilor de talente), jucatorul cu cel mai mare impact este avut in vedere.

Relatia spatiu – timp: elementul cheie al fotbalului modern.

Spatiul – se foloseste inchizand spatiile si reducand astfel distantele intre linii (conceptul de „latime” si „adancime”).

Timpul – in joc trebuie sa fii mai rapid si sa te regrupezi pe faza de aparare.

Citatul zilei:  „Cel mai important moment in jocul de azi este acel moment cand castigi sau pierzi mingea” (Gerard Houllier).

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s