Compozitia corporala

 compozitia-corporala_1

Compozitia corporala reprezinta procentul relativ de tesut adipos si masa musculara activa din totalul greutatii corporale. Aceasta face parte din elementele fitness-ului, conditionate de starea de sanatate (dupa Falls, Baylur si Dishman). Studii experimentale au demonstrat modificarea compozitiei corporale la esaloane mici de populatie, in detrimentul masei active.

Cauzele principale ale acestui fenomen sunt:

 • cresterea standardului de viata;
 • mecanizarea si automatizarea activitatilor profesionale;
 • marirea timpului liber;
 • lipsa activitatilor fizice;
 • insuficiente cunostinte despre controlul greutatii corporale;
 • lipsa motivatiei privind imaginea de sine.

 

Efectele compozitiei corporale deficitare sunt:

 • risc crescut de hipertensiune, diabet, artroze, etc.;
 • atitudini corporale deficiente;
 • pubertate intarziata la copii;
 • rezistenta si capacitate de lucru scazute.

 

Imbunatatirea compozitiei corporale presupune angajarea subiectilor in programe sistematice de exercitii fizice si un regim de nutritie adecvat. Primii ani de crestere si dezvoltare ai copilului sunt esentiali pentru evolutia sa fizica, mentala si emotionala. Procentul de masa musculara creste in timpul copilariei si adolescentei, realizeaza un platou la inceputul adultiei si regreseaza dupa aceasta etapa. Procentul de tesut adipos inregistreaza o evolutie diferita; creste in timpul primului an al vietii, apoi scade intr-o maniera individuala, in paralel cu cresterea musculaturii. La copii cu obezitate, tesutul gras continua sa se dezvolte, ca rezultat al dietei defectuoase si al lipsei de activitate fizica.

In timpul adolescentei exista un nou puseu de crestere a tesutului adipos. Fetele inregistreaza o crestere care se prelungeste pe parcursul intregii evolutii. La baieti exista o descrestere a acestui tesut, urmata de o revenire in timpul adultiei.

Compozitia corporala_2.jpg

Exista cateva perioade critice in care trebuie acordata o atentie sporita compozitiei corporale: ultimul trimestru al sarcinii, primul an de viata si in timpul debutului adolescentei. In aceste perioade se constata o crestere a numarului de celule in tesutul adipos.

Un motiv important de a mentine numarul celulelor tesutului adipos cat mai scazut, este acela ca obezitatea dobandita in copilariei este cel mai dificil de combatut. Copii supraponderali nu sunt neaparat copii sanatosi. Copii supraponderali devin adulti supraponderali.

La varste adulte, efortul fizic si dieta adecvata vor contribui la prevenirea cresterii dimensiunii celulelor adipoase si la contracararea declinului masei musculare. Dupa anumiti autori, intre 25-70 ani, barbatii si femeile pierd masa musculara la o rata de 0,2-0,3 kg/an.

Excesul de tesut adipos conduce la un consum energetic superior pentru un lucru mecanic dat. Acest fapt determina o sarcina suplimentara pentru functia circulatorie si pentru celelalte functii.

Studii epidemiologice pe supraponderali, citate de Falls si Baylor, au ilustrat efectul nefast al compozitiei deficitare asupra arterosclerozei si a celorlalte afectiuni cardiace (Asociatia Medicala Americana considera ca problema obezitatii din SUA este alarmanta, 50% din adulti si 40% dintre copii incadrandu-se in aceasta categorie). De asemenea, este posibil ca schimbarile degenerative organice sau sistemice, la varsta a treia, sa nu fie datorate (exclusiv) procesului imbatranirii, ci reducerii functiilor fiziologice ca reflex al vietii sedentare.

BIBLIOGRAFIE:

 • Falls, H., Baylor, A., Dishman, R., (1980), Essentials of fitness, Saunderss College, Philadelphia
 • Gagea, A., Bota, A., (1999), Teoria activitatilor sportive, Bucuresti, Editura Didactica si Pedagogica R.A.;
 • Haywood, K., (1993), Life span motor development, Human Kinetics Publishers

 

One thought on “Compozitia corporala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s