Suportul fiziologic al capacitatii coordinative

Real Madrid Training - UEFA Champions League Final

Pentru lamurirea notiunii de coordonare, trebuie sa ne intrebam care dintre factorii, fortele, elementele si procesele partiale ale sectiunilor motrice trebuie coordonate, respectiv ordonate si organizate intr-un proces logic general. Aceasta intrebare are diferite raspunsuri, determinate de punctul de vedere al domeniului cercetarii stiintifice.

Fiziologia raporteaza coordonarea la activitatea musculara (Leboulch), la anumite reguli ale activitatii musculaturii sinergice si antagonice (Wacolder) si la procesele de conducere realizate de sistemul nervos. Aceasta abordare impune denumirea de coordonare neuro-musculara.

Anatomia functionala si kinetologia subanteleg prin coordonare motrica relatiile dintre jocul diferitelor grupe musculare (Wells), in timp ce biomecanica coreleaza impulsurile de forta care trebuie coordonate in cadrul actiunii, functie de parametrii stabiliti (Cihaidze-Donskoi).

Revenind la problema factorilor si proceselor care trebuie coordonate, constatam ca notiunea de capacitati coordinative include toate aspectele sus amintite, fiecare din ele reprezentand treapta diferentiata a abstractiei actelor motrice care traiesc constient, in mod nemijlocit.

Athelete training for soccer

J.Weineck formuleaza un model schematic al controlului motor in care diversele tipuri de raspuns sunt determinate de anumite cerinte:

  • captarea informatiei si prelucrarea ei (calitatea procesului depinde in foarte mare masura de capacitatea de analiza a sportivului insusi);
  • anticiparea si programarea actului motor prin valorificarea experientei anterioare si a bagajului motric al sportivului;
  • transmiterea impulsului catre efector;
  • retro-infirmarea constanta bazata pe derularea actiunii;
  • impulsuri corective, daca este necesar.

Din cele prezentate putem constata ca, acumularea si prelucrarea informatiilor capata un loc esential in procesele de coordonare motrica.

Informarea senzoriala si verbala reprezinta o conditie in coordonarea miscarilor, fapt care sustine ideea ca fiecare act motric presupune o programare.

Aceasta programare este denumita din punct de vedere psihologic, elaborare anticipata a miscarior.

BIBLIOGRAFIE:

  • Radulescu, M., (2009), Fotbal, tehnica – factor prioritar, Editura  Razesu, Romania
Advertisements

One thought on “Suportul fiziologic al capacitatii coordinative

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s