Programul discutiilor dintre antrenorul principal si echipa inainte de antrenament, in cabina

 sedinta-antrenor-jucatori-inainte-de-antrenament_1

  • Antrenorul principal, directorul tehnic sau managerul echipei, rezolva impreuna cu echipa problemele de baza ale jocului echipei, prezentand:

** situatia jocului trecut al echipei si ceea ce s-a rezolvat pana in acel moment;

** ce trebuie sa se realizeze in antrenamentele urmatoare pana la jocul viitor.

 

  • Antrenorul principal trebuie sa indice aspectele de baza ale antrenamentului si, mai ales, scopul pentru care se realizeaza programul de antrenament respectiv. Motivarea intregului ansamblu al pregatirii si legatura acestuia cu jocul echipei fac ca jucatorii sa aiba un scop precis, sa stie exact ce fac in fiecare moment, sa inteleaga pregatirea pe care o fac pentru a realiza jocul individual si pe cel al echipei. Aceasta mare problema psihologica a antrenamentului se realizeaza prin colaborarea perfecta a antrenorului cu jucatorii, unul dintre cele mai importante aspecte ale strategiei moderne de antrenament (daca jucatorii merg la antrenament fara sa li se spuna ce fac si mai ales de ce fac asta, efectele antrenamentului sunt doar de ordin vegetativ (pentru sanatate). Jucatorii vor iesi pe teren, la jocul oficial, la fel ca la antrenament si, mai ales, vor juca ceea ce stiu ei sa joace. Acum este momentul ca antrenorii sa realizeze ceea ce stiu de fapt si vor sa obtina practic cu echipele lor, dar numai respectand legile generale si speciale ale acestei profesii.

 

  • Folosirea tablei tactice, a explicatiilor pe viu, in cabina, a filmelor didactice, a schemelor, a kinogramelor, a fotografiilor, a articolelor din presa sportiva, a diferitelor analize sau pregatiri de joc, chiar in terenul de fotbal, sunt astazi cerinte de ordin general, normale, pe care fiecare club de performanta din lume le realizeaza.

 

  • Acest moment al antrenamentului (discutia cu antrenorul principal) este cel mai important, el obliga antrenorii colaboratori sa se pregateasca foarte bine pentru fiecare zi, pentru fiecare antrenament. Se stie din practica internationala si cea nationala, ca sunt antrenori care nu stapanesc foarte bine secretele stiintelor ajutatoare, marile cuceriri tehnico-stiintifice care pot fi aplicate fotbalului (acestea ramanand in sarcina celorlalti membrii ai staff-ului tehnic al echipei). Ceea ce antrenorul principal trebuie sa stie totusi perfect este conceptia de joc a echipei, dinamica ei, sa poata sa vada in spatiu jocul echipei, cu care sa ii cucereasca pe jucatori si conducatori, pe spectatori si chiar pe adversari. Indiferent care sunt calitatile antrenorului, cea mai de pret ramane cunoasterea jocului si, mai ales, transpunerea acestuia in antrenamente, invatarea, perfectionarea si maiestria pe care acesta o poate realiza impreuna cu echipa tehnica si jucatorii.

sedinta-antrenor-jucatori-inainte-de-antrenament_2

  • Fac aceasta precizare pentru a ajunge sa se inteleaga de fapt sarcina principala a antrenorului de fotbal, aceea de a invata echipa sa joace un anumit sistem de joc, adica sa joace:

** in atac si in aparare, pe cat este posibil total;

** sa aiba principii de joc cu continut al fotbalului international;

** sa aiba o conceptie de joc adaptata fotbalului romanesc si, mai ales, sa fie specifica echipei;

** sa aiba stabilitate in combinatiile de baza ale echipei in atac si in aparare, in desfasurarea jocului si la momentele lui fixe, in terenul propriu, la mijlocul terenului dar si in terenul advers/ pe culoarul lateral stang, pe culoarul central si pe culoarul lateral drept, in asa fel incat sa se realizeze o descompunere si o compunere a jocului de la un jucator la 11 si invers.

 

  • Maiestria antrenorului este, deci, sa stie foarte bine jocul echipei sale si mai ales, sa-l poata compune in antrenamentele speciale. Ceea ce face ca, antrenorul sa fie artist, regizor, manager, etc., este arta de a-i face pe jucatori sa colaboreze cu el, sa se supuna echipei, sa respecte si sa perfectioneze cele spuse de el, sa fie intotdeauna o echipa care joaca o lectie bine invatata.

 

  • Dupa aceasta discutie incheiata in cabina, antrenorul si jucatorii ies pe teren, unde repeta eventual unele probleme de tactica cu toata echipa (echipa de baza care a jucat sau care va juca meciul urmator), stabilind de fapt exact ceea ce vrea de la echipa si de la fiecare jucator (amanunte pe care echipa sa tehnica, sub directa sa indrumare si control – le va realiza in antrenamentele urmatoare).

 

  • Pentru a face ca programele dintre doua antrenamente sa-si dovedeasca necesitatea, trebuie sa mentionez faptul ca, tot ceea ce antrenorul principal cere in acest program dinaintea antrenamentelor sau jocurilor trebuie sa fie discutat in prealabil de jucatori intre ei, de jucatori cu asistentii antrenorului principal, de echipa fara antrenori, de toti factorii interesati, in toate momentele libere care fac parte integranta din antrenamentul propriu-zis.

 

  • Astazi, antrenamentul nu se termina odata cu activitatea din teren, ceea ce face sa apelam la activitatile individuale ale jucatorilor, la strategia echipei tehnice de a organiza activitati care sa-i prinda pe jucatori in aceasta opera de constructie a jocului echipei, de a organiza viata fiecarui jucator in asa fel incat sa realizeze marea performanta individuala, cat si jocul si performantele echipei, scopul final al pregatirii.

 

Bibliografie:

[] F.I.G.C., (1992), Settore Giovanile e Scolastico, Tempo di Pallone, FIGC-SGS, Roma

[] L.A.84 Foundation Soccer Coaching Manual, (1995), U.S.A.

[] Leali, G., (1998), Calcio, tecnica e tattica, Societa Stampa Sportiva, Roma

[] Martin, D., Carl, K., Lehnertz, K., (1997), Manuale di teoria dell’ antrenamento, Societa Stampa Sportiva, Roma

One thought on “Programul discutiilor dintre antrenorul principal si echipa inainte de antrenament, in cabina

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s