Principiile conceptiei de joc ale echipelor de performanta

 Principiile conceptiei de joc ale echipelor de performanta_1

Conceptia de joc a echipelor de performanta are la baza necesitatile performantelor de nivel international, stadiul actual al fotbalului si trasaturile specifice majoritatii jucatorilor nostri care poseda un ansamblu de calitati (sociabilitate, entuziasm, imaginatie, spontaneitate in gandire, reactii prompte, abilitate tehnica, etc.), dar si deficiente (teama de efort intens, pripeala, concentrare discontinua, superficialitate, tendinta spre actiuni individuale, etc.).

Luate la un loc, aceste trasaturi pot fi ameliorate si devin favorabile practicarii unui fotbal bun pentru obtinerea de rezultate interne, dar si pentru afirmare pe plan international.

Conceptia de joc trebuie sa devina un element de progres al fotbalului din tara noastra. In acest scop, adaptarea si transpunerea ei in practica trebuie sa porneasca de la idei clare si realiste. Conceptia noastra de joc impune jucatorilor participarea in egala masura la cele doua faze fundamentale ale jocului, atacul si apararea.

In faza de atac, jucatorii trebuie sa dovedeasca multa fantezie, creativitate si incisivitate, iar in faza de aparare, darzenie, realism si spirit de intrajutorare.

In principiu, sistemul de baza este cel cu patru fundasi, dintre care unul este fundas central de acoperire, iar celalalt, fundas central de marcaj.

Linia de mijloc ramane axa principala a echipei, in maxima miscare, constructiva, eficienta atat pentru atac dar si pentru aparare, participand direct, in egala masura la ambele momente ale jocului; desfasurandu-si jocul astfel incat sa nu pericliteze indeosebi siguranta propriei portii. Din cei trei jucatori de mijloc, doi protejeaza permanent linia de fundasi printr-o mare mobilitate, iar celalalt este mai avansat, indeplinind functia de mijlocas ofensiv (inaintas central retras).

Linia de inaintasi este formata din doua extreme si un inaintas central, jucatori inzestrati, din punct de vedere fizic si tehnic, cu calitatile cerute de fotbalul modern (viteza, forta de patrundere si joc bun cu ambele picioare si simt al golului).

Tactica jocului – actiunile de atac se vor desfasura cursiv, simplu, fara intarzieri inutile, pe toata lungimea si latimea terenului, cat mai variat, intr-o miscare sincronizata in preajma mingii, devenind mai rapide si mai incisive pe masura apropierii de finalizare, bineinteles dupa o schimbare colectiva de ritm, cu accelerare maxima si avand ca scop inscrierea golului.

(“Tactica jocului de fotbal reprezinta, totalitatea actiunilor jucatorilor unei echipe de fotbal, desfasurate atat in aparare cat si in atac, atat la nivel individual cat si colectiv, organizate si sistematizate logic si rational, scopul principal fiind acela de a obtine performante majore in competitii sportive de obiectiv.” – definitie proprie).

Participarea jucatorilor fara minge este continua, cu circulatie imediata dupa transmiterea mingii („da si pleaca”). Manevrele cu mingea sunt schimbatoare, pentru a disloca apararile si a crea culoare pentru pase decisive.

Actiunile ofensive vor fi canalizate cu precadere pe marginile terenului. Pregatirea se va face rational, colectiv, ca sa permita declansarea exploziva a finalizarii cu sanse reale de gol. Inaintasii se vor demarca in spatiile libere avand sustinerea a 4-5 jucatori. Se va acorda o atentie deosebita in pregatire, pentru valorificarea la maximum a fazelor fixe.

Actiunile defensive vor fi organizate cu toate fortele, esalonate ermetic in adancime, pe axa portii (culoarul central), in continua miscare de suplinire si ajutor, pentru a nu lasa posibilitati de manevra adversarului. Se va folosi marcajui strict si de supraveghere pentru interceptie-deposedare, cu toata viteza si forta permisa de regulament, pentru anihilarea contraatacurilor adverse, fara factorul de risc al portii, a carei protectie ramane obiectivul principal. Un jucator specializat, fundasul central de acoperire, va avea aceasta sarcina, fiind cel care dubleaza intreaga linie de fundasi, intercepteaza prompt mingile provenite din duelurile dintre fundasi si inaintasi, sau, deposedeaza hotarat adversarii patrunsi in dispozitivul de aparare.

Se va acorda permanent atentie masurilor practice concrete pentru a nu fi vulnerabili in fazele fixe.

Consider ca la toate echipele va trebui sa se remarce in mod pregnant urmatoarele trasaturi tactice esentiale:

  1. Prezenta fundasului central de acoperire – in organizarea jocului de aparare si atac.
  2. Imbunatatirea jocului fara minge – in care sa apara circulatia jucatorilor in atac si aparare pe toata lungimea si latimea terenului, in functie de necesitatile fazei, pe toata durata jocului.
  3. Aplicarea consecventa si prompta a marcajului – pentru a nu periclita sistemul defensiv prin prezenta unor adversari liberi in fata portii. Prin aplicarea marcajului se va urmari oprirea actiunii adverse, precum si recuperarea mingii.
  4. Schimbarea ritmului de joc – in fazele de atac si accelerarea lui la finalizarea actiunilor ofensive. Accelerarea ritmului se va face prin miscare rapida, fara minge, precum si cu schimbari de directie in viteza maxima.
  5. Aparitia in joc a unor scheme si manevre proprii echipei – acestea trebuie sa puna in dificultate echipa adversa, speculandu-i slabiciunile.

                Ideile orientative ale conceptiei de joc trebuie intai „antrenate” teoretic prin explicatii cu mijloace intuitive cat mai sensibilizate (descrieri, desene, schite, filme, kinograme, etc.), apoi prin exercitii practice esalonate unitar de cateva ori pe ciclu, care sa conduca la deprinderi.

                Conceptia de joc, trebuie sa devina un program pentru tactica generala dar si pentru cea speciala, din aceasta se nasc ideile noi de joc si planurile tactice speciale pentru fiecare joc si adversar.

Advertisements

One thought on “Principiile conceptiei de joc ale echipelor de performanta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s