Tiroida

Tiroida_0

Tiroida – este cea mai voluminoasa glanda endocrina (25-30 grame). Numele acesteia este dat de cartilajul nepereche laringian in dreptul caruia se afla. Este localizata pe fata anterioara a gatului, intr-o capsula fibroasa (loja tiroidei).

Glanda are doi lobi laterali uniti intre ei prin istmul tiroidian.

Microscopic, tiroida este constituita dintr-o stroma conjunctivo-vasculara ce contine formatiuni veziculoase (foliculi) in care se gaseste un material omogen, vascos, numit coloid. In coloidul tiroidian se gasesc mai multe proteine, principala fiind tireoglobulina (forma de depozit a hormonilor tiroidieni), sintetizata de celulele foliculare.

Prin iodarea aminoacidului tirozina din structura tireoglobulinei se produc hormonii tiroidieni tiroxina si triiodotironina care sunt eliberati cand o cer necesitatile organismului.

Intre foliculii tiroidieni se gasesc celule speciale (parafoliculare) sau celule „C” care secreta calcitonina.

Actiunea hormonilor tiroidieni – este foarte complexa, ei avand efecte tisulare identice, dar triiodotironina actioneaza mai rapid si este mai activa decat tiroxina. Principalul efect al lor este cel calorigen, care consta in stimularea oxidarilor si a consumului de O2 in toate celulele, cu exceptia creierului, testiculelor si a uterului.

In insuficienta tiroidiana sau dupa extirparea glandei, metabolismul bazal scade concomitent cu consumul de O2.

Metabilism

Efecte

Glucidic

– stimuleaza absorbtia intestinala a glucozei, transportul intracelular al glucozei, glicoliza, gluconeogeneza;

Lipidic

– stimuleaza lipoliza, sinteza lipidelor in ficat, urmata de scaderea concentratiei plasmatice, a trigliceridelor, fosfolipidelor, colesterolului;

Protidic

– stimuleaza sintezele proteice, stimuleaza catabolismul proteic, care, in lipsa unui aport alimentar echilibrat energetic, poate domina efectele anabolice, avand ca rezultat un bilant azotat negativ.

(Efecte ale hormonilor tiroidieni asupra metabolismului intermediar)

 

Sistem sau organ

Efecte

Aparatul cardiovascular

– cresterea fortei si a frecventelor contractiilor cardiace, vasodilatatie;

Muschii scheletici

– cresterea tonusului, a fortei de contractie si a promptitudinii raspunsului reflex de tip miotatic;

Aparatul respirator

– cresterea amplitudinii si frecventei miscarilor respiratorii;

Sistemul nervos

– stimuleaza diferentierea neuronala, dezvoltarea normala a sinapselor, mielinizarea;

– activitatea psihica ramane dependenta de tiroida si la adult, a carei viteza de ideatie si reactivitate se coreleaza pozitiv cu functia tiroidiana;

– rolul stimulator se extinde si asupra sistemului nervos periferic somatic si vegetativ.

(Efecte ale hormonilor tiroidieni pe sisteme si organe)

 Tiroida_1

Hipofunctia tiroidiana – are efecte variabile in functie de varsta. La copil, produce o incetinire a dezvoltarii somatice si psihice, care poate merge pana la cretinism, la adult se manifesta prin diminuarea atentiei, memoriei si a capacitatii de invatare (mixedem).

Indiferent de varsta, procesele energetice si metabolismul bazal sunt scazute iar tesuturile sunt imbibate cu un edem mucos (mixedem), piele uscata si ingrosata, stimularea anabolismului urmata de cresterea in greutate, caderea parului, anemie, senzatie de frig, reactii motorii si psihice intarziate.

Hiperfunctia tiroidiana – se intalneste in boala Basedow, caracterizata prin: cresterea metabolismului bazal cu peste 100%, exoftalmie (proeminenta globilor oculari) si tulburari ale principalelor functii. Astfel, la nivelul aparatului cardiovascular, apar semne asemenatoare unei hiperfunctii simpatice (tahicardie, hipertensiune).

La nivelul aparatului digestiv apar semnele unei hiperfunctii parasimpatice (hipersecretie, accelerarea motilitatii). Pe sistemul nervos pot sa apara modificari de la o simpla nervozitate pana la stari de insomnie si anxietate.

Bolnavii desi consuma alimente, pierd in greutate ca urmare a intensificarii arderilor celulare. O alta afectiune a glandei este gusa endemica intalnita mai ales in regiunile montane. Gusa este o crestere anatomica a glandei, insotita de obicei de hipofunctie. Cauza gusei consta in prezenta in alimente si in apa de baut a unor substante chimice oxidante – substante gusogene.

Actiunea acestora se exercita negativ, producand hipertrofia glandei insotita de obicei de hipofunctie numai in regiunile sarace in iod (gusa endemica). Administrarea iodului sub forma de tablete sau de sare de bucatarie iodata, previne aparitia gusei la locuitorii din aceste regiuni. Se evidentiaza in acest sens scoala romaneasca de endocrinologie (C.I. Parhon si elevii sai), cu mari contributii la eradicarea acestei boli.

Reglarea secretiei tiroidei se face printr-un mecanism de feedback negativ hipotalamo-hipofizo-tiroidian. Hioptalamusul secreta TRH care, prin sistemul port, ajunge la adenohipofiza, determinand eliherarea de TSH. Acesta stimuleaza secretia de hormoni tiroidieni. Cresterea concentratiei plasmatice a hormonilor tiroidieni inhiba secretia hipotalamica de TRH si pe cea hipofizara de TSH. Mecanismul acestei reglari este valabil pentru toate glandele endocrine controlate de hipofiza.

 

Bibliografie:

 [] Apostu, M., (2013), Biochimia efortului sportiv, Editura Discobolul, Bucuresti

[] Apostu, M., (2003), Modificari biochimice induse de efortul sportiv, Editura Arvin Press, Bucuresti

[] Bota, C., Gavrilescu, D., (1996), Fiziologia , Fiziologia efortului fizic, note de curs, Editura ANEFS, Bucuresti

[] Manno, R., (1992), Les bases de l’antrenement sportif, Editura Revue EPS, Paris

[] Nenciu, G., (2002), Fiziologia generala si a efortului fizic I, Editura Fundatia Romania de Maine, Bucuresti

[] Predescu, C., Popescu, D., (2009), Lucrari practice de fiziologia efortului, Editura Morosan, Bucuresti

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s